Wednesday, September 30 2020
Posljednja vijest

Mavric, PCG: PROMIJENITI URBANISTICKU SLIKU ULCINJA

Ulcinj je grad koji se prepoznaje po rijetko lijepoj ljepoti, a nekada davno se prepoznavao i po autentičnom i prepoznatljivom izgledu. Jasno je da je najvrednija građevina Stari grad koji više od 2,5 milenijuma dominira prirodom kojom je okružen. Ipak zbog ljudskog nemara, on danas izgleda manje upečatljivo i to svakako moramo promjeniti.

Istina je da i ostali djelovi grada Ulcinja djele istu ili sličnu sudbinu. Nesavjesnim postupanjem i u izostanku jasne urbanističke strategije, stiče se osjećaj da se izgubila toplina koju je grad imao. Kaldrma je umnogome uljepšala sliku grada jer se vratio sjaj stare čaršije, ali je problem što se na tome stalo. Nesređeni trotoari, oronula rasvjeta, izuzetno malo zelenila i  previše betona, umnogome kavre doživljaj Ulcinja kao mediteraskog bisera. Zato je gradu potreban “Urbani dizajn” koji će biti prioritet u urbanističkom djelovanju naše stranke.

Kada je već nerealno očekivati velelepne i grandiozne objekte, onda je je realno i ostvarivo za početak urediti postojeće objekte kao i komulanu infrastrukturu. Mi u PCG smatramo da treba krenuti iz početka, kroz identifikovanje problema i kroz raspisavanje konkursa o idejnim rješenjima koja ne iziskuju ogromna finasijska sredstva. Takav model možemo preuzeti iz drugih evropskih gradova koji su prolazili kroz istu fazu kao i grad Ulcinj.

Još jedan probem kojeg je vrijedno pomenuti je raznolikost fasada. Mi predlažemo da se pristupi određivanju izgleda fasada, kroz odabir boja, materijala, bravarija i to po zonama.

Gorući problem je i kanal Bratica u kojem se godinama izliva kanalizacija i otpadne vode, a koji se uliva u Port Milenu. Stoga se ovo hitno mora riješavati. Treba pristupiti izradi korita na samom kanalu, a kanalizaciju priključiti na gradsku. Na taj način bi se riješio i problem neprijatnog mirisa koji je naročito naglašen u ljetnjim mjesecima.

Ovome moramo dodati da će program naše stranke podrazumjevati i novu saobraćajnu strategiju koja će voditi rasterećivanju saobraćaja u ljetnjim mjesecima i stvaranju boljih uslova za partkiranje vozila. Sve gore navedene investicije i projekti mogu se riješiti relativno skromnim budžetom. Time bi se stvorili uslovi za veću prepoznatljivost, što bi uticalo i na dolazak stranih investitora. Tek sa njihovim dolaskom grad bi dobio i velike obejkte, hotele koji bi uokvirili  arhitektonski koncept prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sve to u našem lijepom i jedinstvenom Ulcinju.

One comment

  1. Svidja mi se kako su ovi “pozitivci” kreativni. Da necete sve fasade u narandzastu boju da ofarbate?

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top