Tuesday, February 19 2019
Posljednja vijest

Medjen Shaptafa: OSJECAM SE UVRIJEDJENO

Medjen ShaptafaNa svečanoj akademiji medrese “Mehmed Fatih” u Podgorici, dana 10.04.2018. je, pored ostalih visokih zvanica, prisustvovao i sam predsjednik Vlade Crne Gore g. Duško Marković. Kako Islamska zajednica, čiji sam član, ima dobre odnose sa Vladom i sa državom Crnom Gorom, bilo je za očekivati da će se prisutnima obratiti i gospodin Marković.
Podsjećanja radi, IZ je 2012 god. potpisala sa Vladom Crne Gore ugovor od zajedničkog interesa, a od ove godine, Vlada Crne Gore ozbiljno pomaže medresu “Mehmet Fatih” sa novčanim sredstvima i na tome smo neizmjerno zahvalni.
Ovo reagovanje pišem u svoje ime kao pripadnik albanskog naroda.
Naime, izmedju ostalog, na svečanosti je predsjednik Vlade spomenuo dobre odnose sa Islamskom Zajednicom i doprinos manjina za nezavisnost Crne Gore. I tom prilikom se izrazio ovako: “Dakle, tradicionalno i pažljivo njegujemo odnose sa Islamskom zajednicom, a njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore. Prilika je da i večeras ukažem na značajan doprinos bosnjačko-muslimanskog, i svih manjinskih naroda, u obnovi drzavne nezavisnosti Crne Gore”.
Pitam g. Mrkovica zašto se nije udostojio da izričito spomene i Albance pored Bošnjaka za doprinos obnovi državnosti i koja nas to sudbina čeka. Ako je bio gost na svečanosti koju organizuje IZ, a koju čine većinom Bošnjaci i Albanci, kako je moguće da tu činjenicu premijer Vlade previdja. I zašto nas uopšte svrstava pod “ostale”?
Kategorija ‘ostali/ostalo’ uvijek označava nešto manje bitno i pitam se kako smo to došli pod kategoriju ‘ostalih’ u Crnoj Gori u kojoj smo – kako sam reče g. Marković – svoji na svome. I dodao bih, kao najautohtoniji narod na teritoriji države Crne Gore.
Sada, u predvečerje predsjedničkih izbora, kada se opet od Albanaca traži podrška Vašem stranačkom kandidatu, mislim da nam neko treba objasniti hoćemo li mi u protokolarnoj komunikaciji Vlade biti spomenuti kao Albanci ili kao ‘ostale manjine’ i šta znači taj status ostalih manjina za našu budućnost u Crnoj Gori.
I na kraju, preporučio bih Vam g. Markoviću da obratite pažnju na vaše osoblje koje Vam sastavlja izjave. Ne kaže se na crnogorskom: “njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobru Crne Gore” nego se kaže da njeni vjernici i privrženici uzvraćaju dobrim Crnoj Gori. I treba da manjine uzvraćaju dobrim Crnoj Gori kao što treba i Crna Gora da uzvraća dobrim manjinama zbog doprinosa za obnovu državnosti Crne Gore. Nadam se da smo, mi Albanci samo protokolarnim propustom spali pod ‘ostale manjine’ i da ćete se zalagati da budemo ravnopravni svi u Crnoj Gori.
(Medjen Shaptafa, Imam Namazdjah džamije u Ulcinju)

One comment

  1. dr miko jovanovic beograd

    Vasa korektnost,uvidjavnost i finoca u izrazavavanju i ponasanju je rezultirala time da ste uvrijedjeni .Sama cinjenica da ste ucen i obrazovan covjek koji po vokaciji siri ljubav i razumijevanje Vam daje za pravo da vrsite finu distinkciju u obracanju i komunikaciiji. Ne treba da Vas cudi nepreciznost u izjavama politicara,njima to nije strano. Zivite Vi i dalje u duhu Bozjeg sluzbenika i sirite dobre vibraciije medju Ulcinjanima koji su uvijek zivjeli u slozi.Srdacan pozdrav.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top