Friday, July 3 2020
Posljednja vijest

Miljan Knezevic: KANAL BRATICA – ULCINJSKI KOLEKTOR I DEPONIJA

Osim kanala Port Milena, Ulcinj se decenijama suočava sa još jednim velikim ekološkim problemim – kanalom Bratica koji već decenijama služi, prije svega, kao kanalizacioni kolektor i deponija.

U ovaj kanal, ili kako ga stariji mještani češće zovu potok, ulivaju se fekalne vode i intenzivno baca svakojaki otpad koji ometa vodotok izazivajući česte poplave i zagađenje u više gradskih naselja. To je praktično kanalizacija na otvorenom i stoga predstavlja stalno prisutnu opasnost od izbijanja zaraze.Smece u kanalu Bratica

Kanal je duži od šest kilometara i jednim svojim dijelom protiče praktično kroz sami centar grada. Izvire na obroncima planine Možure, u mjestu Bratica, po kome je i dobio ime.

Građani Ulcinja koji žive u blizini potoka-kanala su apelovali, u više navrata, proteklih godina na lokalne vlasti i nadležne državne organe da preduzmu hitne mjere za čišćenje kanala.

Sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine u Opštini Ulcinj Mustafa Gorana kaže da je lokalna vlast svjesna ekoloških problema, ali da, za sada, nema konkretan plan kako da ih sanira.

„Projekat koji bi to riješio ne postoji, ali neki vid sanacije svakako planiramo. Smatram da će projekat odvođenja otpadnih i atmosferskih voda za četiri naselja (Bijela gora, Donja Bratica, Kodre i Totoši), koji uskoro počinjemo da realizujemo, pomoći da se dio problema riješi. Jer, ona gravitiraju ovom kanalu, pa će se dobrim dijelom smanjiti zagađenje Bratice na način što će se na glavni kanalizacioni kolektor uvezati mnoga domaćinstva koja sada fekalije ispuštaju u ovaj potok”, kaže Gorana.mustafa gorana

On dodaje da lokalne vlasti planiraju da se na novu kanalizaciju priključe svi objekti iz tih prigradskih područja.

“Biće to obiman posao, ali očekujemo da će svakako dati rezultate u pogledu smanjenja zagađenja“, ocjenjuje Gorana.

On podsjeća na ideju koja postoji dosta dugo da se Bratica trajno očisti, ali da je do sada jedino urađen elaborat kojim je obuhvaćeno čišćenje onih segmenata kanala koji su najkritičniji i koji u kišnom periodu izazivaju plavljenje.

„Projekat je svojevremeno izradila Agencija za izgradnju i razvoj Ulcinja. To je dobra polazna osnova da se krene sa rješavanjem tog pitanja. No, radi se o obimnom i skupom poslu za koji Opština nema novaca. Mi to ne možemo finansirati sami, a mogli bi, eventualno, očekivati pomoć od države ili aplicirati za sredstva preko EU fondova. Za sada, možemo samo da radimo na intervencijama na najugroženijim tačkama kanala i to isključivo kako bi obezbjedili njegovu prohodnost i spriječili poplave. Obzirom na specifičnost situacije, to neće ići ni brzo ni lako“, kaže Gorana.

Problem zagađenosti voda u tom kanalu-potoku prepoznat je i od strane civilnog sektora kao jedan od ključnih za dalji razvoj Ulcinja. Poznati ekolog Dželjalj Hodžić predlaže da se Bratica očisti prvo od svakojakog otpada i proširi.Dzelal Hodzic

“Ona mora ući u program javnih radova zajedno sa ostalim vodotocima koji imaju slične ili iste probleme. Mi iz NVO sektora smo prije desetak godina uradili jedan projekat kojim smo ponudili određena rješenja, Na žalost, nije podržan jer partijski ljudi koji sjede u nadležnim organima nemaju osjećaj za stvarne probleme Ulcinja. Zato sada i imamo ovakvo zagađenje i česte poplave”, kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima, izgradnja kanalizacione mreže za četiri naselja, koju najavljuje lokalna vlast, neće imati puni efekat ukoliko se ne riješi problem otpadnih voda u naselju Đerane. “U tom naselju je veliki broj ispusta u Braticu. Zašto se o tome nije vodilo računa ne znam, ali se ništa ne postiže ako se zagađenje potpuno ne eliminiše”, uvjeren je Hodžić.

Direktor ulcinjskog Javnog preduzeća “Komunalne djelatnosti” Skender Kalezić smatra da problem nisu samo fekalne vode i velike količine padavina, Kako on navodi, ne bi dolazilo do izlivanja kada god imamo intenzivnije padavine da je kanal čist.Skender Kalezic(1)

“Mi smo više puta intervenisali uklanjajući otpad da bi protok vode bio bolji, ali, na žalost, nemoćni smo da sami riješimo taj problem. Nevjerovatno je šta se sve ne baca u Braticu. Ima mnogo prljavštine i smeća – počev od plastike, automobilskih guma, pa sve do kreveta i drugih komada namještaja. Mi smo to sakupljali i uklanjali sa kritičnih mjesta, ali daleko da smo upjeli da sve očistimo”, kaže Kalezić.

On podsjeća na to da preduzeće na čijem je čelu nije nadležno za čišćenje kanala.

“To je samo naša dobra volja, jer nemamo nikakav ugovor sa Opštinom o održavanju kanala. Nastavićemo da ga čistimo i ubuduće, jer je u pitanju javni interes. Ipak, mi  ga ne možemo dovesti u red tako što ćemo povremeno intervenisati”, konstatuje Kalezić.Ciscenje kanala Bratica3

Ulcinjani se sjećaju da je Bratica od davnina pravila probleme kada je plavila, ali ti problemi nisu bili ni približni ovim današnjim. “Nebriga, erozija i gradnja na obodima kanala su učinili svoje. Korito je na mnogim mjestima suženo betoniranjem, a imamo i daleko više otpadnih voda koje se u njega ulivaju. No, ključno je što uz sve to imamo i nedostatak urbane svijesti i kulture kod ljudi, kao i nereagovanje nadležnih organa. To je naš najveći problem”, kaže Hodžić.

Rješavanje ovog problema opterećuje, dakle, veliki broj građana i urušava turistički imidž Ulcinja. Javnost, posebno ona stručna, slaže se da to predstavlja preduslov za buduću, kompleksnu, ekološku rehabilitaciju čitavog područja koja bi morala da predvidi odstranjivanje sedimenata i mulja iz kanala, te izgradnju kanalizacije i postrojenja za tretman komunalnih i industrijskih otpadnih voda.
Kanal-Bratica-Ulcinj

Lokalna uprava je prije nekoliko godina potpisala ugovor sa njemačkom KfW bankom, kako bi se unaprijedilo stanje u oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama u gradu. Projekat je vrijedan 20 miliona eura, ali se godinama odgađa. Opština Ulcinj, kao investitor, raspisala je početkom jeseni tender za nadzor nad izvođenjem radova za izgradnju kanalizacione mreže u naseljima Bijela gora, Donja Bratica, Kodre i Totoši. Ministarstvo održivog razvoja i turizma finansiralo je izradu posebne Studije izvodljivosti sa idejnim rješenjem za kanalizacionu mrežu za naselja koja gravitiraju Bratici i Port Mileni. Urađena je prostorno-planska dokumentacija, predlozi i idejna rješenja za saniranje problema i buduća rješenja za kanal Port Milena, prije svega u cilju vraćanja izvornih vrijednosti tog prostora. Plan je da se otpadne vode prikupljene budućom kanalizacionom mrežom odvode do pumpne stanice na ušću kanala Port Milena u more, odakle će se potiskivati već postojećim podmorskim ispustom. Kredit za te planove, vrijedan oko pet miliona eura, dobijen je od Evropske investicione banke.

Sanitarni kanalizacioni sistem u četiri naselja biće dug gotovo 12 km. Očekivani period implementacije ugovora za izvođenje radova je 365 dana, plus 365 dana za otklanjanje eventualnih nedostataka.

To znači da će Ulcinjani barem još dvije godine morati da čekaju prve rezultate sanacije zagađenja u Bratici. O nekom trajnijem rješenju očigledno će razmišljati buduće generacije.

Bratica najveći zagađivač Port Milene

Projektom koji je svojevremeno uradila beogradska firma ”Baning”, potok Bratica je označen kao najveći zagađivač Port Milene. Preko kanala Brdela i Bratica, najveći dio gradske kanalizacije dospijeva u Port Milenu. Podaci koje ima civilni sekor u Ulcinju pokazuju da ima više od 150 direktnih ispusta otpadnih voda.Bratica

Najveće zagađenje kanala izazivaju kanalizacioni ispusti. Institut za javno zdravlje u Podgorici u više navrata je uzimao uzorke i analizirao vodu. Ispitivanja su pokazala da je voda u Port Mileni izuzetno zagađena, te da ima visoku koncentraciju kancerogenih materija, teških metala i fekalnih voda.

Priča je urađena u okviru projekta “Činjenice su važne! Objektivno i inovativno novinarstvo za EU!” koji sprovodi CGO sa portalom Ul-info. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top