Friday, July 10 2020
Posljednja vijest

Ministarstvo: Poziv maslinarima za dobijanje bespovratne pomoci

 

foto 2 maslinjakMaslinari i ove godine imaju mogućnost da kroz Agrobudžet dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije i da podignu nove maslinjake, revitalizuju postojeće, da nabave opremu, sisteme za navodnjavanje, podignu podzide u maslinjacima, čime značajno mogu unaprijediti svoju prooizvodnju.

Javni poziv za dodjelu podrške razvoju maslinarstva kroz koji mogu dobiti navedenu podršku za realizovane investicije objavljen je danas, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a prenosi Antena M.

“Podržavaju se investicije u cilju povećanja površina pod novim zasadima i boljeg iskorištavanja starih zasada, kao i nabavka opreme za maslinarstvo koja je usmjerena na osavremenjavanje proizvodnje.

Prihvatljive investicije za podršku su: kupovina sadnog materijala za zasnivanje novih maslinjaka, nabavka sistema za navodnjavanje, namjenske opreme za maslinarstvo, zatim materijala za zidanje podzida u maslinjacima. Podrška se takođe daje za revitalizaciju maslinjaka.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od vrijednosti investicije, a 55% za one podnosioce zahtjeva koji su osigurani po osnovu poljoprivrede”, navedeno je u saopštenju.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

“Korisnici podrške po ovom pozivu treba da budu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i Registar proizvođača maslina i/ili Registar proizvođača maslinovog ulja u momentu podnošenja Zahtjeva za odobravanje podrške.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar 2020. godine, osim za izgradnju podzida gdje se zahtjev za odobravanje podrške dostavlja najkasnije do 01.07.2020.”, dodaju u saopštenju.

Maslinari, kao i proizvođači iz drugih sektora, imaju na raspolaganju i druge javne pozive iz mjera ruralnog razvoja, kojih u ovogodišnjem Agrobudžetu ima 23 i za koje je opredijeljeno 40 miliona eura, 7,3 miliona više nego prošle godine.

“Takođe, maslinari će ove godine kao i ostali proizvođači iz sektora biljne proizvodnje, kroz direktna podršku, imati veću subvenciju po hektaru – 200 €/h, a mladi maslinari (do 40 godina) imaće više – 210 eura/h”, zaključeno je u saopštenju.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top