Monday, March 8 2021
Posljednja vijest

Ministarsvo PNKS: HITNO ZASTITITI ZAPUSTENI ULCINJSKI STARI GRAD

Kalaja, Stari Grad, OdronPovodom obrušavanja dijela zidina u Starom gradu u Ulcinju, državni sekretar ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Miroslav Anđelić prisustvovao je radnom sastanku, posvećenom utvrđivanju stanja i dogovoru o daljim aktivnostima koje je potrebno sprovesti, kako bi se saniralo stanje zidina Starog grada Ulcinja, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Kako se navodi, sastanak je organizovala Nacionalna komisija za UNESCO koja djeluje u sklopu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, a njemu su prisustvovali i predsjednik opštine Ulcinj, direktor Uprave za kulturnu baštinu, direktorica Centra za konverzaciju i arheologiju, predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, predstavnici Univerziteta Crne Gore, kao i stručnjaci iz nacionalnih i lokalnih institucija kulture.

„Ministarstvo je odmah pokrenulo inicijativu utvrđivanja stanja, sanacije i sprečavanja procesa daljeg odronjavanja zidina Starog grada u Ulcinju. Zato je u saradnji sa Opštinom Ulcinj dogovoreno formiranje Komisije za zaštitu zidina. U sklopu nje biće sprovedene intenzivne aktivnosti kako bismo zaštitili jednu od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih cjelina na Jadranu, a koja je sada u zapuštenom stanju”, rekao je Anđelić.

Na sastanku je poručeno da je potrebno sprovesti niz hitnih mjera kako bi se spriječila eventualna dalja degradacija kulturnog nasljeđa koje je integralni dio ovog prostora. Jedan od zaključaka je i da je je problem nastao najvećim dijelom zbog prekomjerne urbanizacije Starog grada i intervencija u prostoru koje nijesu u skladu sa postulatima zaštite kulturnog nasljeđa.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top