Saturday, January 25 2020
Posljednja vijest

MLETACKI NAPAD NA ULCINJ 1718.

U ljeto 1718. godine Mlečani su izveli posljednji napad na Ulcinj. Sa flotom od ukupno 200 brodova i oko 11 hiljada vojnika iz Herceg-Novog su stigli pred Ulcinj najpoznatiji mletački komandanti, admiral Andrea Pizani, maršal Matej Šulemberg i generalni providur Močenigo, u dva sata 23. jula 1718. g., samo dva dana nakon što je potpisan mirovni ugovor u Požarevcu. Dalmatinci su zauzeli neke položaje u okolini grada, a mletačka vojska, kojoj su u pomoć pritekli Crnogorci na čelu sa vladikom Danilom, je opkolila tvrđavu. Grad je branilo manje od dvije hiljade ljudi, pa je ubrzo iz Skadra stiglo oko 7-8 hiljada ljudi.

Krajem jula stigla je obavijest Senata da je mir uglavljen i naredba da se obustave neprijateljstva. No, mletački komandanti su smatrali pitanjem časti da uspješno okončaju ovu operaciju. „Jer takav poduhvat bi donio slavu vojsci, i čitavo hrišćanstvo ga želi i očekuje“, pisali su oni.

Činilo se da će, i pored velike hrabrosti branilaca, u tome uspjeti. Ali, Ulcinjani su dobili podršku Svevladatelja. Naime, u odbrani Ulcinja učestvovale su čete derviša, među kojima su bili i šejh Sulejman Adžize Baba (nazvan Drugi veliki učitelj, derviškog reda saadi) i Mehmet-paša iz Đakovice. Njima je došlo otkrovenje (kešf) da će naredni dan biti veliko nevrijeme i da će se mletačko brodovlje povući, a da kopnenu vojsku na Suki treba iznenaditi napadom u ranu zoru.

I zaista, silna oluja s punentom (jak zapadni vjetar) se podigla u noći 4. avgusta. Mletačka flota je teško stradala. Propadoše 14 državnih galijica, 20 tartana, dvije peote i sve malene barke. U ruke branilaca pali su 61 veliki i mali top. Po mletačkim izvorima, branioci su imali 1300 vojnika ubijenih u borbama. Ukupna šteta koju su u tom ratu mletačkim podanicima nanijeli Ulcinjani procjenjivala se na sto hiljada cekina.

Kao odšteta za krv ubijenih, razorene kuće u Kaljaji i u Varoši, te posiječene masline, dogovoreno je da se, kao zalog, zadrže dvoje odabranih Mlečića, a da se ostali upute u njihovu domovinu. Sve ratne operacije okončane su 11. avgusta.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top