Wednesday, September 19 2018
Posljednja vijest

MOGUL o Zakonu o planiranju: NOVA OPASNOST ZA VALDANOS I SOLANU

Xhemal PeroviqSaopštenje za medije Monitoring grupe Ulcinj – MOGUL, koje potpisuje izvršni direktor Xhemal Peroviq.

Predlog Zakona o planiranju prostora koji je, i pored brojnih primjedbi struke, ušao u skupštinsku proceduru, predstavlja još jednu opasnost za prostor koji je najvrijedniji resurs Crne Gore i naročito opštine Ulcinj.

NVO Mogul se pridružuje masovnim kritikama na račun zakona koje se odnose na do sada nezabilježenu centralizaciju donošenja odluka i namjeri Vlade da opštinama u potpunosti uzme jednu od ključnih poluga za razvoj lokalnih zajednica.

Mi u Ulcinju smo osjetili na svojoj koži kako to izgleda kada neko drugi planira prostor umjesto nas – imamo primjer Prostornog plana Opštine koji nam je „poklonila“ Vlada i dobro pamtimo kako su se ponašali nalogodavci kada su nam ga prezentovali u prepunoj sali Opštine.

Ulcinjani su u uslovima dosadašnjih zakonskih rješenja, snažno branili Valdanos, Solanu, Adu… Organizovali smo akcije za vraćanje linije morskog dobra u razumne i zakonske okvire, a sada novim zakonom Vlada će samostalno donositi odluke o cjelokupnom prostoru. Pljačka će biti „ozakonjena“.

Mi smo kao gradjani odavno prepoznali i demaskirali namjeru da se najvrijedniji resursi u opštini Ulcinj valorizuju u skladu sa nečijim privatnim interesima, a ne interesima gradjana. Dokaz za to su porušeni hoteli na teritoriji opštine koje je Vlada prodavala navodnim strateškim investitorima, a koji su iza sebe ostavljali samo pustoš.

Sada se Ulcinjani suočavaju sa novom opasnošću, naročito kada su u pitanju Valdanos i Solana koji još nisu stavljeni pod adekvatni režim zaštite – ostaju veoma osjetljivi na namjere Vlade (i onih koji se kriju iza Vlade) da se ovi vrijedni resursi betoniraju zauvijek, samo da bi neko na brzinu zaradio milione.

Mi smo kao aktivni gradjani dokazali više puta da umijemo da se organizujemo i suprostavimo, kada to već neće da učine brojne političke partije Albanaca koje su se farsično zalagale za „specijalne statuse“, „dvodomne parlamente“, „decentralizaciju“, autentično i dostojanstveno predstavljanje i sl.

Sada na ovo ćute iako ih na reagovanje obavezuju i brojne odluke lokalne skupštine koje su se odnosile upravo na zaštitu prostora.

MOGUL će nastaviti sa svojim aktivnostima u zaštiti javnog interesa, očuvanja najvrijednijih resursa kao šansu za razvoj lokalne zajednice. Ovoga puta snažnije u pravcu prepoznavanja i razobličavanja svih aktera višedecenijske agonije Ulcinja. Naročito „naših“!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top