Sunday, March 24 2019
Posljednja vijest

Morsko dobro i Crveni krst: OPASNO JE KUPATI SE NA USCU BOJANE

spasiociJavno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Crveni Krst Crne Gore apelovali su danas na posjetioce plaža da poštuju pravila ponašanja, u prvom redu radi svoje bezbjednosti, kao i ugodnog boravka.
Kako se ističe u zajedničkom saopštenju Morskog dobra i Crvenog krsta koje prenosi CdM, uređena kupališta predstavljaju mjesta na obali koja pružaju sve neophodne uslove kupačima i turistima, a jedan od uslova je i organizacija spasilačke službe.
“Kupanje na drugim djelovima obale nije preporučljivo, pogotovo na ušću rijeke Bojane gdje postoji potencijalna opasnost od jakih struja i naglih promjena dubina. Takođe, jake struje i veliki talasi na području Velike plaže i Ade Bojane u Ulcinju zahtijevaju da kupači budu posebno obazrivi”, upozoravaju.
Morsko dobro i Crveni krst naglašavaju da, iako na svim uređenim kupalištima na crnogorskom primorju ima spasilaca na vodi, prvenstveno kupači moraju da vode računa o svojoj bezbjednosti.
“Na svakom uređenom kupalištu postoji spasilački punkt, gdje se kupači mogu obratiti spasiocu ukoliko im je potrebna neka informacija ili pomoć. Radi lakšeg prepoznavanja, spasioci imaju uniformu crveno-žute boje sa oznakom spasilačke službe, kao i opremu koja je neophodna za spašavanje i pružanje prve pomoći”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da bi svi kupači trebalo da prate signale i upozorenja spasioca-signalizacione zastavice, razglas ili pištaljka-te tako dobiju informaciju o trenutnoj bezbjednosti u vodi.
“U toku radnog vremena, spasilac je dužan da povremeno boravi na kuli ili punktu, obavlja kontrolne šetnje obalom, kao i da u skladu sa uslovima za kupanje svakog dana istakne signalizacione zastavice. Na plaži se nalazi i tabla na kojoj je objašnjeno značenje svake zastavice, prema ILS standardima: zelena-bezbjedno i bezopasno kupanje, žuta-kupanje je ograničeno i može biti opasno, crvena-kupanje je zabranjeno”, kažu u Morskom dobru i Crvenom krstu, ističući da je na tabli bezbjednosti naznačeno radno vrijeme spasilačke službe.
Crveni Krst Crne Gore zadužen za program spasilaštva, pored obuka spasilaca, ima obavezu i da edukuje stanovništvo o opasnostima na vodi i prevenciji od nesreća.
Ta organizacija savjetuje plivačima da ne ulaze u vodu, odnosno da odmah izađu ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice, potom da u vodu ne ulaze naglo, već prvo pokvase skočne zglobove, zglobove na šakama, potiljačni dio vrata i dio grudi oko srca i ne skaču u vodu ako ne znaju gdje je i kakvo je dno, jer može biti pliće nego što misle ili na dnu može biti opasan predmet.
Na plivače se apeluje i da ne ulaze u vodu pod dejstvom alkohola, pošto su, kako navode, alkohol i voda fatalna kombinacija, da naprave pauzu od bar sat nakon obilnog obroka do ulasku vodu, a najbolje je da konzumiraju veći broj “laganih” obroka, te da se ne udaljavaju previše od obale, jer što dalje plivaju-više se izlažu rizicima, naročito od nailaska čamca, skutera ili drugog plovila.
Neplivači bi, pak, trebalo da budu blizu spasioca, da mu se obavezno jave prije ulaska u vodu, a moraju biti oprezni sa vazdušnim dušekom i ostalim “pomagalima” za održavanje na vodi, jer oni najčešće nisu bezbjednosno ispitani.
Roditeljima se savjetuje da neprekidno i lično nadgledaju dijete dok je u vodi, te da se ne oslanjaju na ostale koji su na kupalištu.
U Crvenom krstu naglašavaju da u slučaju opasnosti ne bi trebalo paničiti, trebalo bi ostati smiren, visoko podići ruku i tražiti pomoć.
“Ako je druga osoba u opasnosti, dobacite mu pogodan predmet-loptu, gumu i slično. Nikada ne prilazite osobi koja se panično utapa licem u lice i nikada joj ne pružajte ruku, već neki predmet koji može da uhvati. Odmah obavijestite spasioce. Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira. Ako naiđete na travu, ne paničite. Nastavite da plivate leđnim stilom, bez velikih i naglih pokreta. Ako se ipak upetljate, ne pokušavajte da se oslobodite na silu, već smireno i lagano skinite travu rukom”, poručuju iz Crvenog krsta i Morskog dobra.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top