Saturday, February 29 2020
Posljednja vijest

MORT: IZDAVANJE SMJESTAJA I NEPRIJAVLJIVANJE GOSTIJU NA BOJANI PROBLEM

Damir DavidovicDržavni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović rekao je da je neprijavljivanje smještaja u kućicama na obalama Bojane zaista problem.

“Imali smo dosta sastanaka i sa predstavnicima ulcinjske opštine i sa loklanim inspekcijskim organima. Imajući u vidu da su manji objekti do 20 ležajeva u nadležnosti lokalne inspekcije, sugerisali smo i tražili da se izvrše ozbiljnije kontrole. Te kućice su postavljene na osnovu ugovora koji zakupac ima sa Morskim dobrom. Svi ugovori koje je Morsko dobro potpisalo, se nalaze na njihovom sajtu tako se lako može utvrditi ko su vlasnici kućica. Inspekcijskim nadzorom utvrditi da li se vlasnik bavi turističkom djelatnošću i na taj način sprovesti odgovarajuće radnje”, kazao je Davidović “Anteni M”.

On rješenje vidi u ažurnijem radu inspekcijskih organa. “Sastanci koje smo imali sa lokalnom Turističkom organizacijom su urodili plodom. Naplata boravišne takse u Ulcinju ima indeks od nekih 200 procenata u odnosu na prošlu. Mislim da zaista lokalni sekretarijat  i lokalna inspekcija ne bi trebali da imaju nikakvih problema da sprovedu kontrolu i da ljude uvedu u legalne tokove i na taj način povećaju prihode  opštine i budžeta”, rekao je Davidović.

Prema njegovim riječima, na Bojani nema mnogo nelegalnih objekata. “Oni su legalno postavljeni kao vikendice i tu nastaje problem, jer oni nijesu projektovani za turističku djelatnost ili nijesu projektovani u najvećoj mjeri. Zbog toga imamo situaciju da tu ima mnogo veći broj gostiju nego što je projektovano planom, zbog toga imamo i komunalne izazove i tako dalje. Inspekcijski organi mogu u jednom danu od kućice do kućice da utvrde da li se te kućice koriste u skaladu sa namjenom kako je to projektovano ugovorom ili se neko bavi nelegalnim izdavanjem smještaja”, kazao je Davidović.

Upitan zbog čega problem nelegalnog izdavanja do sada nije rješen Davidović je odgovorio da se u MORT-u već dvije godine aktivno bave sivom ekonomijom. “Problem nelegalnog izdavanja privatnog smještaja nije samo problem Ulcinja, to je problem i drugih crnogorskih opština. Imamo primjera da ono što je dogovoreno, što je adekvatna primjena zakonskih rješenja u nekim opštinama je urodilo plodom. Jednostavno zakon je tu pravila su tu, a na službama je, koje su nadležne za njihovu primjenu, da moraju da ih primjene”, zaključio je Davidović.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top