Monday, January 25 2021
Posljednja vijest

MORT: NJEMACKA POMAZE U ZASTITI SOLANE

 

Kriporja, Solana 7Da bi se spriječili budući incidenti, poput pomora ribe u Ćehotini i Limu, neophodne su, pored podizanja svijesti građana i veće kazne za slučajeve eko kriminala, smatra Pregovarač za Poglavlje 27 s EU i državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Saša Radulović.

On je za Radio Crne Gore rekao da je Vlada zaštitila područje ulcinjske Solane, te da u tom procesu ima pomoć Ambasade Njemačke u Crnoj Gori.

“Ono što stvarno predstavlja izazov – područje je sada zaštićeno i nesporno je da će u tom režimu da bude konstantno, ali takođe jedan od problema koji se sa tim nivoom zaštite javlja je to generisanje gubitka. Da budemo jasni, da bi to bio izuzetno lijep zimovnik za ptice i kvalitetno hranilište, Solana mora da radi, jer samo dok Solana radi, tamo postoji dovoljan broj organizama koji predstavljaju hranu za te ptice. Takav rad nažalost nije profitabilan, nego generiše vrlo ozbiljan godišnji gubitak i vjerujem da ćemo, prvenstveno sa njemačkim, a onda i ostalim partnerima iz EU, uspjeti da nađemo model koji mora u sebi da sadrži ne mala donatorska sredstva. Nesporna je tu i određena obaveza države Crne Gore, ali moramo zajedničkim snagama da to područje od izuzetne vrijednosti sačuvamo za ljude na kontinentnu uopšte, ne samo za ljude u Crnoj Gori”, rekao je Radulović.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top