Tuesday, July 7 2020
Posljednja vijest

Mustafa Canka: ADA – RAJ NA KOJEM SVE POCINJE I ZAVRSAVA

Već 40 godina prelijepo ostvro Ada, na ušću Bojane u Jadransko more, je jedan od najpoznatijih turističkih brendova Crne Gore. “Mjesto đe sve počinje i završava”.

Nema te osobe koja je jednom bila na Adi Bojani, koja se tu odmarala, okupala, šetala tim prelijepim ostrvom, gledala najljepši zalazak sunca na planeti Zemlji, doživjela čari te ljepote, a da se tu nije poželjela vratiti.

A ona je prije četiri decenije zamišljena kao nudistički raj, mjesto đe bogati naturisti sa Zapada mogu bezbrižno uživati punih šest mjeseci kupajući se istovremeno i u moru i u rijeci. Činjenica da je plaža na Adi duga 3,8 km, i da je taj otok daleko od ulične buke u atmosferi potpuno različitoj od ostalih turističkih mjesta na Mediteranu, motivisala je početkom sedamdesetih godina njemačku turističku agenciju „Miramare“ braće Halgat, koja se bavila isključivo naturističkim turizmom, da uloži oko pola miliona maraka za izgradnju turističkih vila na tom ostrvu. Na Adi, koja je velične 5,4 hektara kvadratnih, Ulcinjani su, inače, ostavljali stoku, nije bilo imovinsko-pravnih problema, ali ni struje, vode, ili prikladnih pristupnih puteva. Divljina i ljepota, bila je kombinacija koja je učinila da se vlasnici “Miramare” na prvi pogled zaljube u Adu.

Pokazalo se već poslije prve godine da je njihova vizija realna. Jer, 100 ležaja koji su izgrađeni 1973. godine bili su premali da prime sve zainteresovane Njemce. Samo nekoliko godina kasnije smještajni kapaciteti su prošireni i premašili su hiljadu ležaja. Nalazili su se na jugozapadnom kraku ostrva, a svojim prisustvom te niske građevine nipošto nijesu ugrožavale jedinstveni i autentični ambijent ostrva.

Izgrađen je i auto-kamp, pa je na Adi gotovo svakog dana od aprila do oktobra tokom naredne dvije decenije bilo oko 1500 isključivo stranih gostiju. Biti na Adi je bila privilegija, ne samo za goste, već i za zapošljene. Jer, sredinom osamdesetih na Adi je ostvaren promet od oko sedam miliona maraka, a profit je bio deset puta manji. Bilo je to pravo bogatstvo koje je zapošljenima omogućavalo primanje 14 plata u godini, zimnice, regresa, mogućnost stručnog usavršavanja, a da se ne govori o bakšišu koji su zarađivali svi – od konobara preko recepcionera do radnika u “Školi jahanja”.

Bile su to zlatne godine ulcinjskog i crnogorskog turizma, kada je Ada, uz Sveti Stefan, bila najpoznatiji turistički brend zemlje, raj koji su posjećivali ne samo turisti nego i poznati državnici, političari, umjetnici.Jedan od najpoznatijih je svakako bivši njemački kancelar Vili Brant, koji je na Adi boravio 1979. godine, reditelj Živko Nikolić je tu snimio svoj čuveni film “Ljepota poroka”, savezni i republički funkcioneri su tu posebno voljeli doći u lov na pernatu divljač i divlje svinje.

Jedna od karakretistika Ade je dugo vremena bio splav kojim se do nje dolazilo, a prije tri decenije je izgrađen most. Mnogi turistički poslenici su smatrali da je takav nezgrapan infrastrukturni objekat jedan od uzroka kasnije degradacije prirodne sredine na obalama Bojane i banalizacije Ade.

Zato će trebati da prođe još dosta vremena da Ada u potpunosti povrati stari sjaj. Da ponovo napravi krug od provincije do evropski prepoznatljivog brenda. “Čujem da su nešto renovirali i drago mi je da je tako. To mjesto mora da radi, a radiće dobro samo ako se vrati vrijeme kada je sezona počinjala u aprilu. Osamdesetih godina prve goste smo već imali za Uskrs. Njemci su tada imali nekoliko nedjelja odmora i mi smo to koristili. Za djecu bi bilo besplatno, a odrasli bi boravili tri, a plaćali dvije nedjelje. Nekoliko stotina gostiju u aprilu, ima li toga danas”, pita se sa sjetom bivši direktor Ade Bojane Ruždi Karamanaga.
No, Ada i dalje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njezini fanovi na FB stranici je s pravom opisuju kao “mjesto đe sve počinje i đe sve završava”. Posebno ta konstatacija vrijedi za surfere, kojima su zbog vjetra i pješčane plaže, Ada i Velika plaža već desetak godina postale baze na Jadranu. Predveče su i nebo i voda ušća Bojane i šireg ulcinjskog akvatorijuma prekriveni jedrima i kajtovima.

Mustafa CANKA, Monitor

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top