Thursday, April 25 2019
Posljednja vijest

Mustafa CANKA: PREKO SOLANE DO EVROPSKE UNIJE

Mustafa CankaOve sedmice Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila pregovaračko poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna unija. To znači da naša država do sada ima 31 otvoreno poglavlje, a da su preostala još dva: 8 – konkurencija i 27- životna sredina.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović izrazio je očekivanje da bi ona mogla biti otvorena do kraja ove godine, iako je iz crnogorske Vlade ranije poručivano da će poglavlje 27 gotovo izvjesno biti otvoreno u junu.

No, bilo je jasno da se to neće desiti nakon što je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila da će zaštita ulcinjske Solane ostati istaknuta tema u razgovorima EU sa Crnom Gorom, te da će ona predstavljati “važnu prekretnicu u pregovorima sa EU”.

“Evropska komisija će nastaviti da pažljivo prati sve događaje koje se tiču Ulcinjske solane i njene zaštite”, napisala je ona u odgovoru na pismo koje su joj uputili EuroNatur, BirdLife international, CZIP, MANS i Društvo “Martin Schneider-Jacoby”.

Iz vladajuće koalicije nije bilo reakcija na ovu izjavu Mogerinijeve, dok su u opoziciji iskazali zadovoljstvo stavovima briselskih zvaničnika, koje su saopštene i u godišnjem Izvještaju o Crnoj Gori.
“U koliko je lošem položaju ulcinjska Solana, kad se o njenom problemu, inače, po pravilu diplomatski uzdržane međunarodne adrese, ovog puta izjašnjavaju sa za svakog vidljivom posebnom zainteresovanošću, o kojoj svjedoče i snažne formulacije koje je upotrebila gospođa Mogerini, poput one da će Solana biti prekretnica. Smatramo da ovakvu poruku oni koji se za to imaju smatrati nadležnim moraju shvatiti kao sasvim jasno upozorenje da nam se kao društvu u procesu priključenja EU neće gledati kroz prste ni u jednoj oblasti, posebno ne u tako važnoj kao što jeste zaštita životne sredine. I to je dobro”, kazali su u Demokratskoj Crnoj Gori.

Navode da pismo Mogerinijeve posebno „ohrabruje i pruža nadu da, ipak, sva prirodna bogatstva kojima naša država raspolaže nijesu prepuštena na milost i nemilost onih koji u višegodišnjem periodu njom loše upravljaju, dovodeći njen opstanak u opasnost”.

Konstatujući da je Solana i da­lje u kan­dža­ma do­ma­ćih taj­ku­na ko­je po­li­tič­ki šti­ti Vla­da Cr­ne Gore, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kaže da za svo ovo vri­je­me ona svakodnev­no pro­pa­da, što je ka­ta­stro­fa i poniža­va­ju­će za ze­mlju kan­di­da­ta.

“Či­nje­ni­cu da Vla­da ne ra­di ni­šta na rje­ša­va­nju pro­ble­ma So­la­ne, sa­mo potvr­đu­je naš stav da ova vlast ne vo­di ra­ču­na o evrop­skim vri­jed­no­sti­ma i ne na­mje­ra­va da is­pu­nja­va mje­ri­la ko­ja nam EU iz iz­vje­šta­ja u iz­vje­štaj ša­lje”, dodaje on.

U Vladi kažu da su pitanju zaštite Solane dala poseban prioritet, pristupili mu maksimalno ozbiljno i da se njime i dalje posvećeno bave. “S tim u vezi, a polazeći od opredjeljenja da se Solana formalno-pravno zaštiti, Vlada je u februaru prošle godine usvojila Prostorno- urbanistički plan za Opštinu Ulcinj, koji podrazumijeva proglašenje Solane parkom prirode”, rekla je generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma IvanaVojinović.

No, na terenu to nije imalo praktično nikakav značaj. Ni ove godine, čak petu za redom, neće biti berbe slanih kristala. Zato se jedinstveni ekosistem tog prostora od čak 15,2 miliona metara kvadratnih drastično promijenio – prošle godine bilo je više slatkovodnih nego slanovodnih ptica.

A u ranijih osam decenija rada ovog najstarijeg ulcinjskog preduzeća samo dva puta nije bilo berbe “slanih kristala”!? Pumpe koje u bazene Solane dovode morsku vodu više ne rade nego što su u funkciji. Ni Studije o zaštiti, koju je izradila ekipa na čelu sa poznatim ekspertom Andrejem Sovincom, još nema na javnoj raspravi iako je ona završena.

“Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji o Solani rekao da će studiju dostaviti Opštini Ulcinj u roku od mjesec, počev od 18. aprila, ali su od tada prošla dva mjeseca. Od ovog Ministarstva ne očekujemo ništa kada je Solana u pitanju, pa ni to da je zaštite do kraja godine. Kada bi se to i kojim slučajem desilo vjerujem da bi nas potresli duboki tektonski poremećaji”, izjavila je direktorka Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Jelena Janjušević.

Prema njenim riječima, status quo ne može trajati godinama, pa čak ni mjesecima. “Od Vlade se očekuje mišljenje o vlasništvu zemljišta nekadašnjeg ekonomskog giganta, a danas urušene fabrike sa stotinama obespravljenih radnika i staništem koje se baš poput proizvodnje, sistemski urušava”, navela je ona dodajući da “situacija na Solani nije nastala sama od sebe, već da za njeno katastrofalno stanje treba neko da odgovara, čak i krivično“.

I direktor nevladine organizacije “Ozon“ Aleksandar Perović kaže da je “nevjerovatno kako izostaje veće interesovanje tužilačkih organa za taj ekokriminal” obzirom na nesporno veliki ekosistemski značaj tog područja.

On takođe ocjenjuje da Crna Gora nema sposoban ljudski kadar, kvalitetnu infrastrukturu i političku volju za rješavanje pitanja Solane.
Nevjerovatan je to paradoks za državu koja je sebe formalno još u septembru 1991. godine, kada su se tenkovi zagrijavali za pohod na Dubrovnik, proglasila prvom ekološkom državom na svijetu. (Monitor)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top