Thursday, April 25 2019
Posljednja vijest

“Muzej korupcije”: I UMJETNOSCU PROTIV KORUPCIJE

Muzej KorupcijeU Budvi će u četvrtak, 18. maja, na Dan muzeja, svečano biti otvorena izložba MUZEJ KORUPCIJE.

Prema riječima inicijatora i realizatora, projekat MUZEJ KORUPCIJE polazi od ideje o umjetnosti kao alata za socijalne promjene koji provocira antikoruptivnu svijest kod građana, s ciljem da afirmiše čojstvo – odbranu drugog od sebe – kao skrajnutu vrijednost u našem društvu.

Cilj Muzeja korupcije koji realizuje NVO Za druga iz Petrovca u saradnji sa NVO Agora iz Budve i podršku EU, je da proširi polje percepcije korupcije na (ne)spremnost građana i građanki da rade na dobrobit zajednice.

Stoga su pozvani grafički dizajneri, likovni umjetnici, strip autori, fotografi, arhitekte i posebno studenti vizuelnih umjetnosti sa teritorije Crne Gore da prilože autorske radove na temu KORUPCIJE, polazeći prvenstveno od istraženih slučajeva koruptivne prakse u opštini Budva.

Odabrani autorski radovi će biti izloženi na bilbordima u Budvi, nakon čega postaju stalni eksponati u virtuelnom Muzeju korupcije.

Kako se navodi, ovaj Muzej je javno vlasništvo i javno dobro, platforma otvorena za nove eksponate u budućnosti, te prije svega svjedočanstvo jednog doba, ljudi i radnji.

Inače, muzeji korupcije postoje u mnogo gradova svijeta. Tako, na primjer, u Bankoku, glavnom gradu Tajlanda, muzej sadrži statue u prirodnoj veličini pohlepnih službenika koje podsjećaju na korupcionaške afere, skulpture vreća s novcem i slike korumpiranih političara u toj zemlji.

Neće mnogo vremena proći kada će i Ulcinj dobiti sličan muzej, iako bi prije toga trebao da ima bar pomorski muzej.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top