Friday, May 29 2020
Posljednja vijest

Najava za medije: Projekcija filma „Putovanje kroz generacije – Ulcinjska solana“

Zenepa LikaAsocijacija Dr Martin Schneider (MSJA) organizuje projekciju dokumentarnog filma „Putovanje kroz generacije – Ulcinjska solana“, pored stare upravne zgrade Ulcinjske Solane, 2. avgusta 2019. godine, sa početkom u 20:00h.

Želja da mlađe generacije Ulcinjana više saznaju o Solani i uključe se u njenu odbranu motivisala nas je da radimo na ovom filmu. Nekad je skoro svaka familija u Ulcinju imala nekog koji je radio u Solani, a mi smo se pitali koliko njih i danas nosi svijest o važnosti koju je Solana imala za razvoj ovog grada i za dobrobit zajednice. Na ovom filmu su radili Ulcinjani, a taj lokalni pristup kroz međugeneracijski diskurs sa osobitom emocijom i vrijednošću približava temu koja je već pridobila međunarodnu pažnju.

Autorka filma je mlada i prva diplomirana rediteljka iz Ulcinja, Edina Mustafić. Njeni preci su radili u Solani ali, kako i sama objašnjava, prilično je šturo bila upoznata sa Solanom. „Niko nam nije pričao o Solani. I zato je rad na ovom filmu bio istovremeno inspirativan i bolan“, kaže Mustafić.

Koncept filma se, kako mu to i naziv filma ukazuje, fokusira na putovanje kroz sjećanja svih generacija. Od čika Pavla koji je napunio 95 godine i radio u zlatna doba Solane, do Mensura 24-godišnjaka koji je Solanu upoznao iz priča i uključio se kao aktivista za njenu zaštitu. Solana je isprepletena u životima lokalnog stanovništva, i to ne samo onih ranijih generacija, već i današnjih, poput Edinine.

Prošlost i sadašnjost Ulcinjske Solane, prikazana iz ugla mlade protagonistkinje i autorke Edine Mustafić, probudiće sjećanja, emocije i potaknuće nas da mislimo o Solani, o njenoj jedinstvenoj vrijednosti i moći koju i danas posjeduje. Pridružujemo se Edininom putovanju kroz generacije, nadajući se da će Ulcinjska solana ponovo postati aktivan član u našim životima. Postati dio nas.

Tokom posljednje faze postprodukcije dokumentarnog filma, Ulcinjska solana je 24. juna 2019. u lokalnom parlamentu proglašena Parkom prirode.

Asocijacija Dr Martin Schneider (MSJA) je od svog osnivanja težila i radila na njenoj zaštiti. U znaku ovog značajnog koraka, izabrali smo mjesec avgust za premijeru, jer je avgust nekad bio mjesec berbe soli. Projekcijom na otvorenom, pored stare upravne zgrade Ulcinjske Solane, želimo da i simbolično damo doprinos iniciranju budućih događaja sličnog tipa na ovom jedinstvenom lokalitetu.

Dokumentarni film je urađen u okviru projekta „Putovanje kroz generacije – Ulcinjska solana: čuvajmo lokalno!“ koji sprovodi Asocijacija Dr Martin Schneider-Jacoby (MSJA) uz podršku Centra za građansko obrazovanje (CGO), kroz program „Smjestimo korupciju u muzej!“ a koji finansira Delegacija EU u Crnoj Gori i kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top