Monday, July 6 2020
Posljednja vijest

NEKOLIKO RECENICA O STAROM GRADU SASU

Srednjovjekovni Šas, koji je kako tvrde arheolozi, prostorno bio veći od Kotora, nastao je na temelju ilirske gradine. Teško je stradao u zemljotresu 518. godine, a nedugo nakon toga počeo je proces njegove obnove. Nedavno je otkriven ranovizantijski objekat s početka 6. vijeka s ukopanim grobnicama i velikom količinom materijala iz tog perioda.

Za ovaj najpoznatiji umrli grad na Jadranu značajno je prožimanje romejske, vizantijske i slovenske keramike, što govori o suživotu velikih civilizacija na tom prostoru od 6. do 10. stoljeća.

Kao episkopski grad Šas se prvi put pominje u buli pape Aleksandra II iz 1067. godine. Horde Mongola su ga u svom strašnom jurišu 1242. sravnile sa zemljom, a nekoliko decenija kasnije obnovila ga je kraljica Jelena, žena srpskog kralja Uroša.

No, početkom 15. vijeka grad je bio desetkovan glađu i siromaštvom, koji su bili posljedica dugogodišnjih sukoba Balše III s Venecijom. U arhivskim dokumentima iz 1470. godine čuvena “comuna Suacium” pominje se tek kao selo.

Devet godina kasnije Šas osvajaju Osmanlije i njime vladaju do 1912. godine.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top