Saturday, November 28 2020
Posljednja vijest

Njemacki GIZ: “Zona smanjene upotrebe jednokratnih plasticnih proizvoda” u Ulcinju

 

Low plasticU namjeri da se smanje količine plastičnog otpada u opštini Ulcinj je pokrenuta inicijativa Zona smanjene upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda. Ulcinj je jedna od pet lokalnih samouprava u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u kojima se sprovodi ta regionalna inicijativa, saopšteno je iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ.

Kako se navodi, uticaj plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu na životnu sredinu je izuzetno negativan i može trajati hiljadama godina.

 

Dodaje se da je do sada 54 privredna subjekta u opštini Ulcinj prihvatilo da budu dio inicijative i da svojim djelovanjem doprinesu borbi protiv jednokratnog plastičnog otpada i boljem upravljanju otpadom u lokalnoj zajednici u kojoj obavljaju svoju djelatnost”, dodaju u GIZ-u.

Zonu smanjene upotrebe jednokratnih plastičnih proizvoda podržali su GIZ (kroz projekat “Integrisano upravljanje otpadom i sprečavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu” koji finansira Vlada Njemačke), Opština Ulcinj, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Javno preduzeće Komunalne djelatnosti Ulcinj i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Inicijativu sprovodi nevladino udruženje Green Life.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top