Wednesday, September 30 2020
Posljednja vijest

NVO  Green life: Uspjesno realizovan projekat „Poboljsanje turisticke infrastrukture u oblasti Saskog jezera“

IMG-1f692d84312777f916eb0074d3d1167a-VNVO  Green life je uspješno realizovala projekat „Poboljšanje turističke infrastrukture u oblasti Šaskog jezera“ čija je realizacija trajala osam mjeseci.

Aktivnosti ovog projekta započele su radionicom sa lokalnim stanovništvom prilikom koje smo u konstruktivnoj atmosferi imali priliku da čujemo mišljenje i stavove lokalnog stanovništva, ali i definišemo rutu za prioritetnu biciklističku stazu koja je nedostajala ovom području.

Takođe, na području arheološkog lokaliteta Svač, na glavnom vidikovcu, postavili smo nove klupe koje sada omogućavaju udoban boravak na ovom mjestu, kao i ogradu koja omogućava bezbjedan boravak na litici s koje se pruža predivan pogled na Šasko jezero i okolinu.

Na području Šaskog jezera koje se odlikuje raznovrsnošću biodiverziteta koja ga preporučuje za upis na Ramsar listu (Močvara od međunarodnog značaja) sve je vidljivije prisustvo invazivne vrste Amorpha fruticosa koja je među stanovništvom ovog kraja zbog karakterističnog mirisa poznatija kao smrdljika. Sa ciljem da ukažemo na problem širenja ove izuzetno invazivne vrste održali smo edukativnu radionicu o njenim štetnim uticajima, a zatim zajedno sa prisutnima na radionici uklonili neke od jedinki.

Najzahtjevnija aktivnost za realizaciju ovog projekta bilo je markiranje biciklističke staze. U saradnji sa predstavnicima lokalnog stanovništva koji svoje slobodno vrijeme provode u aktivnom odmoru i uživaju u vožnji bicikla ustanovili smo biciklističku rutu koja će predstavljati dobar osnov za markiranje budućih biciklističkih staza na ovom području. U okviru ove aktivnosti u oblasti Šaskog jezera smo postavili osam tabli za potrebe biciklističke signalizacije i dvije table informativnog karaktera. Ukupna dužina markirane biciklističke staze iznosi 20 kilometara.

Projekat „Poboljšanje turističke infrastrukture u oblasti Šaskog jezera“ finansijski je podržao Fond za aktivno građanstvo (fAKT).

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top