Thursday, July 9 2020
Posljednja vijest

NVO “Ul info”: PORUKE ISTRAZIVANJA JAVNOG MNJENJA

image2 (12)Od 15. februara do 15. marta sproveli smo istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da građani Ulcinja veoma dobro znaju što je korupcija. Možda je to najtačnije na konferenciji za štampu definisao izvršni direktor MOGUL-a Džemal Perović koji je rekao da je korupcija svako ugašeno radno mjesto, svaki srušeni hotel, svaka loša privatizacija u Ulcinju.
Jer, razmjere korupcije koje percepiraju građani na lokalnom, a posebno na državnom nivou su zaista alarmantne, i po društvo razarajuće.

Zato mjere ograničenog dometa više nijesu dovoljne, iako je izvjesno da bi, kada bi se snažnije krenulo u borbu protiv tog zla, uključujući svakako i tzv. političku korupciju, aktuelna vladajuća struktura bila ugrožena.

Ali, drugog puta nema. Velika većina građana, čak 94 odsto Ulcinjana, je uvjerena da je korupcija rasprostranjena u Crnoj Gori, a tek osam odsto manje vjeruje da je to slučaj i u Ulcinju. Dakle, ukupno posmatrano: devet od deset anketiranih građana misle da je korupcija postala opšta pojava. To je najbolji znak da su stvari otišle predaleko i da nam sa ovakvim stanjem nema spasa.

Uvjereni smo da će skoriji ulazak u NATO, stvari, ipak, pomjeriti sa ove tačke. Velike svađalačke teme i priče neće više biti na dnevnom redu. Ubrzaće se pregovori o pristupanju EU. Takva su iskustva susjednih zemalja koji su u taj vojno-politički savez ušle prije osam godina.

Za nas je svakako najvažnije da se nakon toga konačno snažnije moramo okrenuti uređivanju vlastite kuće i ove tragično zapuštene opštine.

A dok god je korupcija ovoliko izražena, ova država i ovaj grad ne mogu biti ugodan dom za sve njihove građane. (Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju gledišta i mišljenja EU ili učesnika u projektu.) Disclaimer, Projekat, Ulcinj protiv korupcije

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top