Thursday, April 9 2020
Posljednja vijest

ODNOSI ULCINJANA I PERASTANA: Grilova afera

Grilova afera označila je kraj neobjavljenog rata između Ulcinjana i Peraštana, koji je, sa kraćim prekidima, trajao punih 130 godina.

Ulcinjani su, naime, sredinom decembra 1746. g. saznali da se u dračkoj luci, na jednom francuskom brodu, nalazi kapetan Krilo Ćetković, zvani Grilo, njihov stari rival. Kad se brod otisnuo iz Drača, 21. decembra, za njim se uputi jedna oružana tartana sa 54 Ulcinjana pod vođstvom Beta Karalija. Oni zatraže da im se Grilo preda. Kapetan odvrati da je on pod zaštitom francuske zastave i da će brodom natrag da primi uputstva francuskog konzula u Draču. Ulcinjani ostaše pri svome zahtjevu, jer je „Grilo bandit i gusar“, zadrže zapovjednika na svojoj tartani, uhvate Grila, „premda se bio sklonio pod zastavu kličući ’živio francuski kralj’, pocijepaju i pogaze zastavu, a Grila prebace na svoju tartanu. Sjutradan Grila objese na svom brodu. Francuskog kapetana zaokruže stražama, da ne dođe u dodir sa svojim konzulom. Nakon toga zataknu na francuski brod dvije zastave: jednu maltešku i jednu crnu, onako tek izvađenu iz crne boje, valjda za porugu ili za prijetnju, odnesu svu robu i srebreninu Grilovu i njegove pratnje, te odvuku brod u Valdanos. Prisile zapovjednika da pismeno posvjedoči da oni ništa nijesu odnijeli, oduzmu mu zapovjedničku patentu i 14 osoba Grilove familije skupa sa njegovom ženom, koja je otpremljena u harem skadarskog paše Abdije Čaušolija. Poslije toga otpuste kapetana. Pokušaji da se Grilovica otkupi ostali su bezuspješni.

Odnosi između Peraštana i Ulcinjana su se silno zaoštrili. Peraški kapetan Gradiška je u Albaniji zarobio pet Ulcinjana i doveo ih svezane u Perast, ali ih je kotorski providur pustio na slobodu.

Grilovica je kasnije oteta iz harema, a Mlečani koji su htjeli održati dobre odnose sa Turcima, naredili su da se svi krivci u ovoj epizodi sa Ulcinjanima protjeraju, a da im se sva dobra zaplijene i prodaju za plaćanje odštete od 4792 cekina Abdi-paši i Ulcinjanima.

Nakon toga mletačke vlasti su zabranile svojim brodovima da se sidre pred obalama Albanije. Krajem juna 1747. g. se u naredbi generalnog providura izričito navodi da se Bokeljima mogu izdavati dozvole za kraća putovanja, ali nikako i Peraštanima. Takva odluka je teško pogodila građane tog bokeljskog gradića, pa su se predstavnici te opštine morali pred kotorskim providurom 1755. g. pismeno obavezati da će izbjegavati svaki sukob i svađu sa Ulcinjanima i da će ih kada ulaze u Boku prijateljski dočekivati. Od toga doba koncesije za trgovinu u albanskom primorju prešle su sa Perasta na Dobrotu i Prčanj, pa će njihovi kapetani uslijed toga nagomilati veliko bogatstvo.

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top