Tuesday, September 29 2020
Posljednja vijest

PCG o strajku u Centru za kulturu: SRAMAN ODNOS OPSTINE

U našu redakciju je stiglo saopštenje Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore u Ulcinju u vezi štrajka zapošljenih u Centru za kulturu koje integralno prenosimo.

Posljednjih godina situacija u institucijama kulture grada Ulcinja je izuzetno komplikovana. Grad sa ovakvom istorijom i kulturnim nasljeđem naprosto ovo na zaslužuje. Kulminacija odnosa prema kulturi ogleda se u štrajku glađu koji su obespravljeni kulturni poslenici pokrenuli prethodnih dana, prvi put u istoriji ovoga grada. Da bi drama bila veća, ogromna većina štrajkača su žene, majke koje se na ovaj način bore za egzistenciju svoje djece.

Sraman odnos pokazala je lokalna uprava koja ih ubjeđuje kako nema novaca za isplatu njihovih zarada. Tačno je da je novac najveći problem u ovom trenutku, ali niko ne smije prenebregnuti činjenicu da im je taj novac više puta obećan, da su radnici prevareni i da je samim tim iskazan licemjerni i nefer odnos prema tim radnicima u odnosima na one koje takođe rade u loklanoj upravi.

Ova situacja mora biti riješena koliko još i danas! Novac se mora pronaći jer se ne radi o nekim enorminim sumama. Kako je moguće da ima novca za predizborna asfaltiranja koja su u toku, a nema za radnike?! Pa zar je mogući da su glasovi važniji od nečijih života i egzistencije nečije djece?! Takođe, novac koji je predviđen za doček Nove godine na otvorenom, može se  usmjeriti na ovaj problem i podjeliti radnicima, prije nego što, ne daj Bože, bude kasno. A sigurno postoje i druga rješenja.

Na kraju, lokalna uprava na čelu sa gradonačelnikom je dužna iznalaziti rješenja za ono što su obećali. U suprotnom, moralno je podnijeti ostavku zajedno sa direktorom Centra za kulturu. Paradoksalno zvuči, ali njima možda ovakva situacija i odgovora, jer upravo je ona „dobrodošla“ kako bi se skrenula pažnja sa drugih problema na koje oni žele da zaborave, kao što su Valdanos, Morsko dobro…

Kako god bilo, ovo što se dešava je dokaz da tonemo i ekonomski i moralno, a tome nekako treba stati na kraj. Politika ne bi trebala postojati zbog fotelja, nego zbog ljudi, ali izgleda da to u Ulcinju malo ko razumije, zaključuje se u saopštenju Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore u Ulcinju.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top