Monday, March 25 2019
Posljednja vijest

Port Milena: IN PORTO DI GOSPODARI…

Port Milana, KalimeraPočetkom novembra 1896. nakon velikih padavina rijeka Drim je jednim krakom ušla u Bojanu i poplavila cijelo područje uključujući i Veliku plažu i Štoj. Voda je velikom brzinom oticala Zogajskim jezerom i ranije iskopanim kanalom prema moru.

Uslijed velike erozije nastala je luka „Đerane“, duga 2,5 km, a široka 150-200 m.

Kratko vrijeme nakon poplave, kapetan Sulejman Bulari iz Ulcinja, na putu iz Herceg-Novog za Drač, svojom trabakulom „Huda verdi“, zaustavio se kod rta Đerane da bi ustanovio kolika je dubina na ulazu kanala u Zogajsko blato. Odvezao se čamcem u kanal, te sondom pomoću vesla došao do konstatacije da je poplava produbila kanal. Trabakulom je ušao u kanal i usidrio se, a to je za njim učinio i kapetan Jusuf Hoti sa svojom trabakulom.

Ulcinjski kapetan je uputio telegram Upravi luka na Cetinje sljedeće sadržine: „In Porto di Gospodari arrivato primo kapitano Bulari“ (U Gospodarevu luku prvi je stigao kapetan Bulari).

Knjaz ih je pozvao na Cetinje, zahvalio im na otkriću kanala i rekao: „Kanal će dobiti ime po mojoj supruzi, Mileni Petrović“.

Od tada kanal nosi ime Port Milena – luka Milena i decenijama je predstavljao sigurno utočište za brodove i najveće mrijestilište ribe na Mediteranu.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top