Saturday, August 8 2020
Posljednja vijest

Pozitivna: VRATITI ZEMLJISTE U VALDANOSU KAO KINO BASTU NA PRISTANU

Fuad Lamezevic

Pozitivna Crna Gora smatra da je povraćaj oduzetog zemljišta ranijim vlasnicima u Valdanosu jedino i zakonski ispravno rješenje, kaže se u saopštenju predsjednika Opštinskog odbora Ulcinj Fuada Lameževića.

“Naime, u ovom slučaju radi se o poljoprivrednom zemljištu gdje po zakonu nije dozvoljena gradnja objekata, te je time bilo i nemoguće zemljište privesti namjeni. Dodatno, naknada bivšim vlasnicima za oduzeto zemljište na koju se Vlada, kao trenutni vlasnik poziva, je 90 odsto  bila niža od tržišne cijene u periodu kada je zemljište oduzeto. Bivši vlasnici oduzetog zemljišta u Valdanosu traže povraćaj zemljišta površine od 950.000m2 sa oko 18.000 stabala maslina, koja su  eksproprijacijom iz 1978. godine rješenjem SO Ulcinj oduzeti da bi se na tom području izgradila Vojna baza, koja nikada nije izgrađena, a bivši vlasnici pretrpjeli štetu koja čak dostiže do stotinu miliona eura”, objašnjava Lamežević.

Kako dodaje, imajući u vidu da je nedavno Vrhovni sud donio konačnu odluku da se nasljednicima nekadašnjeg čuvenog bankara i brodovlasnika Lala Zubera vrati 676 m2 na Pristanu, na nekadašnjem prostoru Kino bašte, koje je eksproprijacijom oduzeto prije više od pola vijeka, i to isključivo krivicom Opštine Ulcinj kao vlasnika, odnosno Centra za kulturu kao korisnika, Pozitivna smatra da je legitiman i zahtjev bivših vlasnika za povraćaj oduzetog zamljišta u Valdanosu.

“Stoga, Pozitivna Crna Gora smatra da je povraćaj oduzetog zamljišta ranijim vlasnicima u Valdanosu jedino i pravedno rješenje, na način kako je to urađeno u slučaju Kino bašte. Samo poštovanjem zakona i procedura može se konačno stati na put neodgovornom ponašanju nadležnih i zaustaviti dalje nanošenje ekonomske štete građanima Ulcinja”, zaključuje Lamežević.

One comment

  1. Kako se niko do sada , ne sjeti da jednom pomene i povraćaj zemljista u ŠTOJ. Zar Štoj ne pripada Opstini Ulcinj i CG. .? Stalno se pominje Valdanos, kino basta i ostalo a Stoj nemozete da izgovorite .O cemu se radi? RADI POJAŠNJENJA ŠTOJANIMA JE ODUZETA ZEMLJA 1949 REŠENJEM 9/49 OD STRANE EKSPROPISIONE KOMISIJE OPSTINE BAR. POZDRAV ZA SVE POLITICKE STRANKE U ULCINJU.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top