Monday, July 6 2020
Posljednja vijest

Predavanje P. Royster u Centru za kulturu: I ULCINJ JE MOJ DOM

Predsjednica Centra za afričko-američka istraživanja Paula D. Royster održala je u četvrtak u Galeriji Centra za kulturu, predavanje na temu “Razasuta Afrika – stvaranje savršenije Amerike”.

Pred punom salom ona je nadahnuto govorila o borbi Crnaca u SAD za ostvarivanje svojih osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Ova američka profesorka je rekla da je tokom svog života tražila nešto što bi je povezalo sa precima. “I našla sam, tako da je moj dom i Ulcinj, i Francuska, i Portoriko i sva ostala mjesta i zemlje gdje su se se prisilno ili dobrovoljno naseljavali ljudi iz Afrike”, dodala je ona.

Royster je zahvalila Ulcinjanima za human odnos prema Crncima i njihovim porodicama koje ovdje žive vjekovima, a koje su preko Tripolija i Bengazija stigle iz Sudana, Čada, Nigerije i Etiopije.Prema njezinim riječima, ulcinjska igra “Dum Šaraveli” ima elemente afričke tradicionalne igre, posebno ples u krugu. “To je ono što je ostalo, što potvrđuje da su Crnci u Ulcinju došli iz Afrike”, zaključila je Royster.

U četvrtak se ona susrela i sa predsjednikom opštine Ulcinj Nazifom Cunguom.

Organizatori njenog boravka u Ulcinju su NVO “Novi horizonti”, Portal “Ul-info”, Opština Ulcinj i Ambasada SAD u Podgorici.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top