Wednesday, November 25 2020
Posljednja vijest

Predstavljena publikacija: MALA ULAGANJA “MORSKOG DOBRA” U OPSTINI ULCINJ

NH“U 2017. i u 2018. godini, nakon Budve, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom najviše je prihodovalo po osnovu naknade za korišćenje morskog dobra na teritoriji opštine Ulcinj, dok su ulaganja u morsku zonu ove opštine među najmanjima. Ulaganja u morsku zonu na teritoriji opštine Ulcinj bila su 11 puta manja nego prihodi po osnovu naknada za korišćenje morskog dobra na toj teritoriji u 2017. godini, a 15 puta manja u 2018. godini. Govoreći u brojkama, investicije u 2017. su iznosile oko 126 hiljada eura, a godinu dana kasnije 40 hiljada manje, odnosno oko 87 hiljada eura”, rečeno je na predstavljanju brošure koja je nastala u okviru projekta “Javni novac za javno dobro: konkurentno i transparentno i u Morskom dobru”.

Podaci u istraživanju dobijeni su iz JP “Morsko dobro”, a predstavili su ih izvršni direktor NVO “Novi horizont” Nazif Veljić i glavni urednik Portala Ul-info Mustafa Canka.   

Oni su napomenuli da je u tim godinama Javno preduzeće polovinu prihoda od naknada ustupalo Opštini, te da je zbog zatvaranja desnog kraka Bojane, za čišćenje korita te rijeke, na račun Uprave za vode 2017. izdvojeno 200.000, a godinu kasnije 320.000 eura.

“Kada su u pitanju javne nabavke, skoro polovina nabavki ovog javnog preduzeća sprovede se procedurama za nabavke male vrijednosti, koje karakteriše ograničena konkurentnost i široka diskrecija. Ovo preduzeće zadržalo je u velikoj mjeri direktnu pogodbu, mnogo šire nego što je to predviđeno Pravilnikom o sadržaju akta i obrascima za sprovođenje nabavki male vrijednosti Ministarstva finansija”, konstatuje se u brošuri.

Na konferenciji je govorila i potpredsjednica Opštine Ulcinj Hadidža Đoni, koja je rekla da je “Morsko dobro od osnivanja bolna tema u Ulcinju”. Ona je pohvalila stručan pristup u brošuri, te izrazila nadu da će u ovoj godini ulaganja te institucije na teritoriji opštine Ulcinj biti veća.

“Obzirom na obuhvat morskog dobra u Ulcinju, potrebe opštine, građana i turizma, ulaganja su mala i nedovoljna. Ako znamo da je to praktično bio slučaj od formiranja ovog preduzeća, predložili smo da ta institucija uspostavi ravnotežu između prihoda i ulaganja u zonu morskog dobra, kako bi se zona morskog dobra ravnomjerno razvijala na teritoriji cijele države“, kazao je Canka, dok je Veljić dodao da “Morsko dobro treba racionalnije da planira svoje nabavke, u ranim predsezonskim i postsezonskim periodima, kako bi zona morskog dobra bila spremna za sezonu i kako nabavke ne bi kasnile, te da smanji upotrebu procedure nabavke male vrijednosti i poveća upotrebu otvorenog postupka javnih nabavki“.

Oni su zaključili da će kao civilni sektor i mediji, i dalje sistematski pratiti trošenje javnog novca u JP “Morsko dobro“.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top