Wednesday, November 25 2020
Posljednja vijest

Prim. dr Gani Karamanaga: SINOC U STAROM BARU

Stari BarČaršija u Starom Baru. Koliko toliko sačuvan je ambijent nekadašnjeg centra Bara. Pored starih dućana, renoviranih kaldrmisanih ulica i uličica, kafane i restorani, stare džamije i sokaci, brda i zaseoci, a iznad njih planina Rumija. Terasa ugostiteljskog kompleksa “Stara čaršija”. Promocija nove knjige akademika Šerba RastoderA “Muftija Murteza Karađuzović”.

Bila su to dva školska časa o Muftiji Karađuzoviću, koji je živio za vrijeme vladavine Turaka, a poslije i kada su Bar i Ulcinj ustupljeni Crnoj Gori. Muftija je bio spoj između pravoslavnih, katoličkih i muslimanskih vjernika. Predstavnik suživota kakav se može doživjeti samo u Baru i Ulcinju. Muftija koji je volio sve narode ovih krajeva, koji je digao glas kada je došlo do nasilnog prekrštavanja u Plavu i Gusinju, kada su ubijeni nedužni ljudi, muftija koji je bio poštovalac Kralja Nikole, ali istovremeno i njegov sabjesednik i kritičar, muftija koji je bio spoj između Bara, Skadra i Ulcinja…

Akademik Rastoder je na jednostavan način, protkan naučnim, arhivskim i istorijskim dokumentima opisao život tih vremena u Baru. Ličnost Muftije Karađuzovića prikazao je na običan, ljudski način, istrgao iz zaborava mnoga zbivanja, priče, anegdote… Ova ispričana priča se može sresti samo u Baru i Ulcinju i neka posluži i sadašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, ali pogotovo onima u okruženju u Bosni i Herceghovini, Kosovu i Srbiji. Neka pročitaju knjigu akademika Šerba Rastodera i neće im trebati nikakvi međunarodni političari da riješe njihove probleme.

Na kraju:

Gospodine Profesore,

Svaka Vam čast!

Nemojte se obazirati na one koji nijesu imali sluha za pomoć.

Bilo je i ovih drugih. Bilo je i jeste Nas koji smo uživali u jednoj divnoj avgustovskoj noći

Poštovanje,

Prim. dr Gani Karamanaga

Ulcinj, 14 avgusta 2019

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top