Friday, April 10 2020
Posljednja vijest

Priština s novim trgom dobila izgled evropske metropole

Na svečanoj ceremoniji u prisustvu više desetina građana i gostiju, gradonačenik Prištine i lider Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa predao je na upotrebu obnovljen i proširen trg u centru grada.

Trg na kome će krajem septembra biti postavljen i spomenik prvom kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi, nazvan je upravo po njemu “Trg Nezavisnosti, dr. Ibrahim Rugova”.

“Ovaj trg nosi ime predsednika Rugove, državnika koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj istoriji”, kazao je Mustafa. On je istakao da je trg promijenio izgled Prištine, koja je ozelenjena i uređena postala ambijent u kome borave građani Prištine i ostali građani Kosova.

Predsjednik opštine Priština Isa Mustafa je rekao da je trg koštao 4.147 miliona eura, što je za 203 hiljade eura manje od ugovorene cijene. Postavljanje podzemne infrastrukture, ozelenjavanje površina, fontane i osvjetljenje koštalo je 2 miliona eura, dok je nabavka i popločavanje trga koštalo 2.147 miliona eura.

“Trg je površine 15.832 kvadratnih metara. Ploče su postavljene na površini od 11.707 kvadratnih metara, dok je kockama pokrivena površina od 831 kvadratna metra”, kazao je Mustafa.

On je istakao da su na trgu izgrađene četiri fontane i zasađeno 79 sadnica dekorativnog drveća. Trg je osvijetljen sa 65 ukrasnih svjetiljki, postavljene su 62 klupe za odmor i dvije javne česme.

Izgradnja trga je započeta marta prošle godine i završena je 5. avgusta ove godine, a urađen je prema projektu firme Smart. Radove je izvodio konzorcijum firmi “Al Zone”, “Zysken Trans” i “Gërguri”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top