Monday, March 25 2019
Posljednja vijest

Protokol: CESTITKE U POVODU KURBAN BAJRAMA

 

mehmed-zenkaPovodom najvećeg islamskog praznika Kurban Bajrama upućujem najsrdačnije čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, starješinstvu i građanima/kama islamske vjeroispovjesti.

Imajući u vidu da Hadžijski Bajram simbolizuje žrtvovanje svega prolaznog, želim svima koji ga proslavljaju da istraju u očuvanju pravih vrijednosti i prate put umjerenosti u svemu što misle i čine.

Istinski mir i spokoj treba da pronađemo u sebi samima, i tada zahvalni na svemu što imamo, bićemo spremni da iskreno pomognemo drugim ljudima. Oslobođeni svega lošeg, materijalnog i bespotrebnog, bliži Bogu, srca će nam biti ostvorenija za sreću, milosrđe i nesebičnost.

Dio smo društva koje prožima prijateljstvo i poštovanje različitih religija, društva kojem nikada nije nedostajalo humanosti, razumijevanja i svijesti o poštovanju svog bližnjeg. Zato, želim da bajramske vrijednosti vjernicima/ama islamske vjeroispovjesti srca ispune toplinom, mirom i dobrotom, njihove domove veseljem i iskrenim ljudima, i da iste budu podsticaj daljem jačanju povjerenja i saradnje među ljudima.

Svim vjernicima i vjernicama od srca želim zdravlja i sreće!

M I N I S T A R

Mehmed Zenka

Dritan Abazoviq, Dritan AbazovicAbazović čestitao Kurban Bajram

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, u svoje lično ime i u ime Građanskog pokreta URA, Kurban Bajram čestitao predsjednik GP URA Dritan Abazović.

“Neka ovaj veliki praznik obasja Vaše domove i Vaša srca ljubavlju, slogom i tolerancijom. Najveća vrijednost Crne Gore je njen multietnički karakter koji stalno treba njegovati i razvijati. Želim da Kurban Bajram dočekate i provedete u miru, dobrom zdravlju i blagostanju, veselo i berićetno. Zajednički moramo biti spremni na žrtvu kako bi naše društvo učinili boljim i pravednijim. Blagdani poput Kurban Bajrama su najbolja prilika da se na to iznova podsjetimo”, stoji u čestitki Abazovića.

 

SmajliČESTITKA POVODOM KURBAN BAJRAMA
(IMAM OMER-BAŠINE DŽAMIJE – PROF. ISMAIL EF. HYSAJ)

Kurban bajram, kao naš najveći praznik, nas svake godine iznova podsjeća na ono što etimološki isijava iz samog njegovog naziva: ukoliko želimo blizinu, kao temeljnu duhovnu vrijednost, moramo žrtvovati. Žrtvujući kurban osjećamo Božiju blizinu, žrtvujući svoj niski ego i lične interese ostvarujemo blizinu drugih ljudi, i tako se približavamo istinskim vrijednostima koje bi trebale krasiti čovjeka, kao krunsko Božije stvorenje.

Iskonskim okretanjem prema svojoj braći – ljudima, suštinski se okrećemo Bogu, Stvoritelju i Održavatelju, koji nam otkriva antropološki smisao naše sopstvene egzistencije.

Polazeći od stare narodne mudrosti da “nije bogat onaj koji ima, već onaj koji daje i žrtvuje”, svima Vam, draga braćo i sestre, želim da date i žrtvujete sebe Bogu i ljudima, kako bi dubinsko pronikli u unutarnje dimenzije ovog našeg praznika!

Moleći Uzvišenog Boga za Vaše zdravlje, sreću i napredak od srca Vam želim:
BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!!! SREĆAN BAJRAM!

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top