Sunday, February 23 2020
Posljednja vijest

Ratkovic: IMAMO JOS SANSI DA SE VRATIMO MASTER PLANU

 

Rade RatkovicDekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam prof. dr Rade Ratković ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika da dvodecenijska gradnja na primorju (Budva, Petrovac, Ulcinj…), kao i neki najavljeni mega projekti, predstavljaju u najmanju ruku ruganje principima održivog turizma.

 Imamo još šansi i vremena da se vratimo na pravce razvoja održivog turizma predviđene Master planom iz 2007/2008 godine. Potrebno je da preduzmemo sanacione mjere radi ublažavanja najdrastičnijih investicionih grešaka. Preduslov uspjeha je da se suočimo sa stvarnom situacijom i da se organizujemo za rješavanje problema. Trebamo imati mnogo više vjere u vlastite stručne, naučne i preduzetničke sposobnosti, a ne u svemu se držati samo političkih predstavništava, koja su, po prirodi stvari, nekompetentna za vođenje ekonomije i turizma. Stari je ekonomski aksiom: pare i investicije što dalje od političara”, naglasio je Ratković.

Kako je dodao, privatizacija putem zdravog javno-privatnog partnerstva između države, domaćih kompanija i građana “izgleda da ne živi ni u primislima, a to je, po opštoj preporuci teorije i porukama dobre prakse, najbolji put za upravljanje održivim razvojem u sve tri komponente (ekonomska, ekološka i socijalna)”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top