Tuesday, January 19 2021
Posljednja vijest

Realizacija projekta: ZAJEDNO DO PROSTORA JEDNAKOSTI

1cProjekat ,,Zajedničkim radom stvaramo prostor za jednakost“je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a ima za cilj podizanje svijesti kod djece i mladih o multikulturalnosti, jednakosti i toleranciji u Ulcinju.

Naime, naš grad je zaista primjer suživota različitih vjera, kultura i nacija, međutim, primijetno je da postoje i određene barijere među nama. One su naročito zabrinjavajuće kada su u pitanju mladi, jer su podložni različitim uticajima koji mogu stvoriti podjeleu kasnijem životu. Prviefektiovakvih uticaja, mogu se uočiti u starijim razredima osnovnih škola, kada mladi počinju da budu svjesni sebe i ljudi oko sebe. Tada, pod različitim uticajima (kućno vaspitanje, društveni uticaj, međusobno nerazumijevanje…)počinju da se stvaraju podjele po nacionalnom, etničkom, vjerskom ili nekom drugom osnovu, što dovodi do stvaranja razdora među njima. Iako škole i druge institucije rade na prevladavanju ovih razlika, rezultati još uvijek nijesu zadovoljavajući.

Iako razlike postoje i uvijek će postojati, ukazivanje na njihove pozitivne strane i stvaranje pozitivnog ambijenta za djecu i mlade, umnogome može doprinijeti njihovom istinskom razumijevanju i prevladavanju.

Do sada je organizovano mini anketiranje učenika kao i  četiri interaktivne i kreativne radionice sa mladima iz O.Š. ,,Boško Strugar“.Radionice su imale za cilj zbližavanje i poboljšanje komunikacije među mladima ali i njihovo upoznavanje sa međusobnim sličnostima i razlikama, multikulturalnosti, važnosti jezika i komunikacije, kao i potrebom za tolerancijom. Na ovim radionicama, mladi su imali priliku da se kroz druženje i interaktivne igre, bolje upoznaju, razumiju iumanje ,,jaz“ koji je do sada postojao među njima.

U narednom periodu planirano je anketiranje većeg broja učenika. Takođe, održaće se još četiri radionice kojima će se zaokružiti ciklus edukacija, nakon čega slijedi obrada anketnog materijala i objavljivanje brošure. Ona će sadržati rezultate anketiranja ali i listu preporuka koja će biti dostavljena osnovnim školama u Ulcinju u cilju podsticanja dodatnog angažmana na promovisanju multikulturalnosti, jednakosti i tolerancije.

Sprovođenje projekta je povjereno koordinatorki Ivani Dašić.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top