Friday, May 29 2020
Posljednja vijest

Reforma javnih finansija: PREKOMJERNA POTROSNJA – NAJVECI IZAZOV U 2019. GODINI

“Odgovorno upravljanje fiskalnom politikom bilo je i ostaje strateško opredjeljenje Crne Gore. Fiskalna stabilnost nije samo preduslov za ukupnu ekonomsku stabilnost i dugoročni privredni rast, već i preduslov za pristup međunarodnim finansijskim tržištima”, navodi se u Programu reforme upravljanja javnim finansijama 2016-2020.

Zvanični podaci, međutim, pokazuju da Vlada Crne Gore u praksi stabilnost održava zaduživanjem, emitovanjem državnih obveznica i oslanjanjem na strane investicije.

Jer, i pored vlastitih obećanja i planova, te preporuka međunarodnih institucija, ona ne uspijeva da obuzda prekomjernu potrošnju. Samo tokom 2019. godine na nepredviđene i zaboravljene radove na auto-putu, troškove sudskih procesa, garancije i dodatne izdatke za državnu administraciju, biće utrošeno preko 200 miliona eura više nego što je bilo planirano. A to je čak 10 odsto budžeta!finansije_290916_tw630 (1)“Dalje probijanje troškova za autoput, ranjivost nekih manjih banaka i mogući pritisci na javnu potrošnju uoči izbora 2020. godine rizici su za javne finansije, a Vlada Crne Gore najvjerovatnije neće ostvariti zacrtani cilj da do naredne godine izbalansira budžet zbog toga što je rast javne potrošnje bio iznad planiranog”, saopšteno je iz Svjetske banke.

U izvještajima relevantnih organizacija civilnog društva ističe se da je Crna Gora na samom dnu u regionu u oblasti upravljanja javnim finansijama. “Ključni problemi se odnose na nedostatke u izvještavanju o izvršenju budžeta, nedostatak informacija o učincima javne potrošnje i nepostojanje zvanične verzije ‘budžeta za građane’ na nacionalnom nivou”, tvrde u Institutu Alternativa.

Da ni narednih godina ne treba očekivati poboljšanje finansijske situacije za najveći broj građana, pokazuju i projekcije crnogorske Vlade. U Programu ekonomskih reformi navodi se da će, prema scenariju nižeg rasta, prosječna godišnja stopa realnog ekonomskog rasta u periodu 2019-2021. iznositi tek 1,73 odsto.

U svakom slučaju, pred Crnom Gorom je veoma zahtjevan period. „Nama je ova godina – godina prekretnice. Mi u 2019. moramo sačuvati fiskalnu stabilnost i ući u trend smanjenja budžetskog deficita na ispod tri procentna poena, jer više ne možemo kršiti limit po našim zakonima i Mastrihtskim kriterijumima“, kaže ministar finansija Darko Radunović.

Tekst je urađen u sklopu projekta „Javni novac za javno dobro“ koji realizuje NVO „Novi Horizont“ u sklopu Programa za civilno društvo i medije: Podrška regionalnim tematskim mrežama organizacija civilnog društva – „OCD kao ravnopravni partneri u procesu monitoringa javnih finansija” a koji se sprovodi na nivou Zapadnog Balkana uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora.

Logo za disclaimer

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top