Wednesday, May 27 2020
Posljednja vijest

Regionalni vodovod: I DOBRA VODA DOBICE VODU

 

43088977_2130210413886169_2436869086886494208_oU srijedu je u Baru boravila delegacija Evropske banke za rekonstrukciju  i razvoj (EBRD) koju je predvodila Lin O’Grady koja je sa delegacijom Regionalnog vodovoda imala sastanak sa predsjednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem. Važno je istaći da su delegacije EBRD i Regionalnog vodovoda, prije sastanka u opštiniBar, obišli naselje Dobra Voda koje je jedno od najvećih bezvodnih područja u Crnoj Gori i imali razgovore sa predstavnicima turističke privrede koji su iz svog ugla iskazali potrebu da se nakon više decenija riješi problem sa vodom u ovom dijelu opštine Bar.

Na sastanku u opštini, predsjednik opštine Bar, Dušan Raičević je izrazio zadovoljstvo što danas sa sigurnošću može potvrditi  rješavanje jednog od najznačajnijih pitanja stanovnika naselja Dobra Voda. Takođe, istakao je da je ovo ujedno i  nastavak uspješne saradnje sa Regionalnim vodovodom, koja je, na obostrano zadovoljstvo, krajem avgusta mjeseca ove godine, ponovo pokrenuta, kojom prilikom su najavljeni značajni zajednički projekti.Podsjetio je da je tada imenovana Radna grupa, koja veoma uspješno sprovodi svoje zadatke i  konstatovao  da će se hitne mjere po pitanju vodosnabdijevanja, predvidjene Programom, veoma brzo realizovati. Dalje, kazao je da je projekat vodosnabdijevanja naselja Dobra Voda veliki izazov za Regionalni vodovod, ali i obaveza Opštine Bar i preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, da zajednički riješe problem sa kojim se naši građani susreću već duži niz godina. Po njegovim riječima, posebno ga raduje što su i predstavnici EBRD prepoznali misiju lokalne samouprave, a to je ubrzani razvoj grada kao turističke destinacije i zahvalio im što su izdvojili vrijeme, pokazali odlučnost, posjetili navedena područja i uvjerili se u neophodnost rješavanja ovog problema. Raičević je, izmedju ostalog, istakao da Regionalni vodovod ima i znanja i potencijala da, zajedno sa Opštinom Bar i preduzećem „Vodovod i kanalizacija“ , a uz finansijsku i svu drugu neophodnu pomoć EBRD, realizuje jedan ovako značajan projekat i iskazao spremnost da, i u narednom periodu, sa EBRD  saradjuje u pravcu sprovodjenja zajedničkih projekata na obostrano zadovoljstvo.

Direktor Regionalnog vodovoda je izjavio da smo danas napravili značajan korak za Bar i građane naselja Dobra Voda u cilju rješavanja problema vodosnabdijevanja i iskazao zadovoljstvo što su partneri iz EBRD posjetili ovo lijepo naselje. Takođe, Jevrić je istakao da je tokom jučerašnjeg dana imao sastanke u Ministarstvu finansija sa ministrima održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem sa saradnicima, koji su dali apsolutnu i odlučujuću podršku za rješavanje poslovnog izazova koji Regionalni vodovod ima sa austrijskom kompanijom „Strabag“. Ministar Radunović će sa saradnicima do petka definisati najodrživije rješenje koje će biti procesuirano Vladi na dalje postupanje,čime će biti riješen veliki problem Regionalnog vodovoda koji regularno funkcioniše, iako protiče već 51. dan od blokade žiro-računa. Međutim, istakao je Jevrić, da ni ovi izazovi nisu zaustavili naša stremljenja da realizujemo razvojne projekte i mnogo sam ohrabren stavovima ministra Radulovića i Radunovića koji su iskazali tako važnu podršku Regionalnom vodovodu uz to dodatno insistirajući da, u saradnji sa EBRD, kreiramo model finansiranja razvojnih projekata kao što su: spajanje opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod, početak građenja 2.faze sistema od Budve do Tivta irješavanje problema u Dobrim Vodama. Od realizacije navedenih projekata najviše benefita će imati upravo građani Herceg Novog i Bara, pa podrška resornih ministara realizaciji ovih projekata kroz saradnju sa EBRD  predstavlja  značajan korak ka postizanju održivog rješenja višegodišnjeg izazova sa kojim se suočavala opština Bar i Herceg Novi.

Lin O’Grady je istakla da uspješan odnos između EBRD i Regionalnog vodovoda seže deceniju unazadida je tim EBRD u potpunosti posvećen realizaciji projekata koji je Regionalni vodovod koncipirao, a koji su veoma važni za razvoj Crnogorskog primorja. Iz navedenih razloga veoma je značajna realizacija projekta spajanja Herceg Novog na RVS. Pored navedenog, Banka sarađuje sa Vladom na projektu izgradnje Bulevara od Budve do Tivta, što sasvim prirodno otvara put ka realizaciji projekta na postavljanju drugog cjevovoda regionalnog vodovoda duž trase bulevara, čime će se kapacitet regionalnog vodovodnog sistema proširiti i na taj način obezbijediti dodatne količine vode koje će pratiti razvojne potrebe područja koje ovaj sistem opslužuje.  Uz to, istakla je da je izuzetno impresionirana ljepotom ambijenta naselja Dobra Voda i dodatno iskazala spremnost da Banka u saradnji saopštinom Bar iRegionalnim vodovodom  zajednički realizuju projekte u Baru, već do kraja prvog kvartala 2019.godinepristupi  potpisivanju ugovora.

Sastanak je završen sa zaključkom da sve strane učesnice u ovom projektu daju svoj maksimalni doprinos da se svi planovi realizuju do naznačenog roka, kako bi se iskoristila spremnost svih aktera iu Baru riješio ovaj dvodecenijski problem.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top