Monday, May 28 2018
Posljednja vijest

Regionalni vodovod: REKORDNA ISPORUKA VODE

Goran Jevriq, Goran Jevric„Viziju Vlade Crne Gore da ulaganjem u infrastrukturne projekte kreira ambijent ubrzanog ekonomskog razvoja i većeg kvaliteta života stanovnika, najbolje potvrđuje projekat regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje”, kaže Goran Jevrić, direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ i ističe:

„Od jula 2010.godine, kada su prvi litri vode iz regionalnog vodovodnog sistema (RVS) isporučeni opštinama Budva, Kotor i Tivat, odnosno Baru 2011. i Ulcinju 2012.godine, na Crnogorskom primorju naši građani, ali i turisti, više nemaju ni jedan realan i opravdan razlog da budu izloženi nestašicama vode za piće. Stoga je Regionalni vodovod najpouzdaniji partner cjelokupne turističke privrede na Crnogorskom primorju, koja se ne bi mogla zamisliti na ovako visokom nivou na kojem se nalazi posljednju deceniju nakon obnove nezavisnosti 2006. godine, da nije završen Regionalni vodovodni sistem (RVS) i da je i dalje prisutan problem nestašice vode za piće.

Posljednjih dana, iz našeg sistema se opštinama Budva, Kotor, Tivat i Ulcinj isporučuje ukupno 253 litra u sekundi, što je za 39% više u odnosu na isti period 2016. godine kada smo isporučivali 182 l/s, odnosno 184% u odnosu na isti period rekordne 2015.godine, kada smo isporučivali 89 l/s.

Podsjećam da već treću godinu za redom opština Kotor sve više zavisi isključivo od našeg sistema zbog nestabilnosti lokalnih izvora, pa je tako posljednjih dana došlo do upliva morske vode u lokalno izvorište, zbog čega su iz Vodovoda Kotor zatijevali hitnu isporuku dodatnih količina vode, i naše tehničke ekipe su im odmah izašle u susret. I ovaj događaj potvrđuje stav Regionalnog vodovoda da je svima nama u vodovodnom sektoru na Crnogorskom primorju neophodno odgovornije planiranje potrebnih količina vode za piće i da samo posmatrajući politiku vodosnabdijevanja na jedinstven način možemo garantovati građanima nesmetanu isporuku kvalitetne vode tokom cijele godine.

Kotor, dakle, zadnjih dana preuzima 140 litara u sekundi, odnosno, 700% više od minimalno ugovorenih 20 litara u sekundi.”

Na pitanje novinara da prokomentariše određene stavove koji se mogu čuti iz pojedinih lokalnih vodovoda, da njima ovaj sistem ne treba u zimskom periodu, Jevrić odgovara ”to apsolutno nema veze sa realnošću. Neću ništa komentarisati o kvalitetu vode koju lokalni vodovodi na Crnogorskom primorju isporučuju potrošačima s obzirom na činjenicu da od 32 lokalna izvorišta kojima gazduje 6 lokalnih vodovoda na Crnogorskom primorju, samo za 4 posjeduju sva zakonom propisana akta, dakle, 28 izvorišta ne ispunjavaju zakonom jasno propisane uslove, ali ću se osvrnuti, recimo, na period novogodišnjih praznika, kada su sva lokalna vodovodna preduzeća tražila hitne isporuke dodatnih količina vode iz našeg sistema, osim, naravno, barskog vodovodnog preduzeća koje je imalo još uperiodu prije Nove godine određene probleme u vodosnabdijevanju jednog dijela opštine zbog nestabilnosti sopstvenih izvora. Međutim, čini se da su oni „uspjeli disciplinovati“ potrošače u Baru da im je potpuno svejedno da li imaju vode ili ne…“

„Stoga, potrebno je napokon otvoreno saopštiti da je od 2010. godine do danas prošlo zaista dovoljno vremena da bismo i dalje mogli prihvatati kao normalneodređene neprofesionalne i neodgovorne odluke jednog dijela vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju prema regionalnom vodovodnom sistemu (RVS), a što u kontinuitetu karakteriše odnos vodovodnog preduzeća u Baru prema regionalnom vodovodnom sistemu, pri čemu moram da konstatujem da su prilikom početka građenja RVS u drugoj polovini prošlog vijeka, najveći zagovornici izgradnje ovog sistemabili upravo barski političari i privrednici koji su imali jasnu viziju o značaju regionalnog vodovodnog sistema za građane Bara, te je vrlo neobično što danas stavove o potrebi za dodatnim količinama vode samo tokom ljetnjih mjeseci, čujemo upravo od „kreatora vodovodne politike u Baru“.

„I na kraju, da dodam da navedene rekordne podatke o isporuci vode tokom vaskršnjih praznika treba posmatrati i kroz prizmu činjenice da je barsko vodovodno preduzeće od 1. februara 2017. godine raskinulo ugovor sa Regionalnim vodovodom i ne dobija vodu iz našeg sistema, pa bi ovi podaci, odnosno brojke, bile i veće jer se u istom periodu prošle godine iz našeg sistema regularno isporučivala voda i barskom vodovodu”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top