Saturday, February 23 2019
Posljednja vijest

Regionalni vodovod: U CLANSTVU APE KAO JEDINO VODOVODNO PREDUZECE VAN EU ZONE

vodovodna-mrezaRegionalni vodovod izabran je za člana APE, kao jedino vodovodno preduzeće van EU zone.

“Status člana u ovoj prestižnoj evropskoj asocijaciji osim Regionalnog vodovoda, van zone EU imaju samo još vodovodi Švajcarske”, izjavio je član Upravnog odbora Regionalnog vodovoda Đordjije Đoko Vukčević koji je prisustvovao godišnjem zasjedanju Upravnog odbora Evropske asocijacije javnih vodovoda, koja je održana u Budimpešti.

APE je evropska asocijacija javnih vodovodnih preduzeća sa sjedištem u Briselu čiji je osnovni cilj objedinjavanje javnih servisa koji se bave vodosnabdijevanjem i tretmanom i odvođenjem otpadnih voda na evropskom i međunarodnom nivou. Članovi APE su javna preduzeća iz svih država članica EU-koje obezbjeđuju vodosnabdijevanje za više od 70 miliona stanovnika u tim državama (uključujući tu i značajan broj glavnih evropskih gradova), što upućuje na veliki značaj i učešće javog sektora u pružanju ovih usluga.

U tom kontekstu, APE je organizacija čiji je cilj promocija održivih rješenja u ovom sektoru koja služe prvenstveno javnom, a ne interesu korporacija. U tom smislu aktivnosti APE su fokusirane na sljedeća tri prioriteta: Javno upravljanje vodnim uslugama i održivo finansiranje ovog sektora; transparentna i prihvatljiva usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama uz obezbjeđenje sigurnosti i kvaliteta vodosnabdijevanja i; efikasno upravljanje u cilju održivosti zaštite životne sredine.

Do realizacije ovog važnog događaja za vodovodni sektor u Crnoj Gori, a posebno za Regionalni vodovod koji posljednjih godina ima intenzivnu komunikaciju sa donosiocima odluka u Evropskim vodovodnim asocijacijacijama je došlo tokom Prve međunarodne konferencije vodovodnih preduzeća koja se održala na Žabljaku u martu 2018. kada je obilježen 22. mart, svjetski Dan voda, uz prisustvo predstavnika 14 zemalja i najvažnijih eksperata iz ove oblasti iz zemalja EU.

Tada je Milo Fiasconaro, izvršni direktor APE, zvanično saopštio da je Regionalni vodovod pozvan da postane punopravni član ove prestižne asocijacije u EU, kao prvo vodovodno preduzeće sa Balkana i van EU zone, zahvaljujući prezentovanim kadrovskim kapacitetima i uspješnom održivom upravljanju ne malim izazovima u funkcionisanju ovako kompleksnog tehničko-tehnološkog sistema, koji bi bio za ponos i u svim zemljama u EU.

Vukčević je istakao da su kolege iz APE iskazali visoko mišljenje i respekt za prestižnu viziju razvoja regionalnog sistema za vodosnbdijevanje Crnogorskog primorja, koja je prezentovana i na Žabljaku i u Budimpesti.

Kao član APE, Regionalni vodovod sada apsolutno može da raspolaže izuzetnim benefitima putem saradnje sa drugim članicama ove evropske asocijacije iz Brisela, a naročito preko programa „APE Water Erasmus“ kojim se kroz razne platforme, ali i direktnom razmjenom osoblja, podižu kapaciteti javnih vodovodnih operatora i razvija i među članovima dijeli poslovna kultura upravljanja u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda.

Zbog renomea koje APE posjeduje, kao i ekspertiza kojima raspolaže, APE ima važnu ulogu u procesu donošenja odluka Evropske Komisije o direktivama koje se tiču voda, vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama.

Uz zahvalnost i zadovoljstvo što je Regionalni vodovod, kao prvi javni vodovodni operater iz država koje nijesu članice EU, primljen u ovako respektabilnu asocijaciju, Vukčević i savjetnik Predrag Bjelobrković, su u razgovoru sa izvršnim direktorom APE , Milom Fiasconarom ukazali na značaj članstva Regionalnog vodovoda koji nadilazi interese samog Regionalnog vodovoda budući da će i cjelokupan vodovodni sektor u Crnoj Gori ostvariti veoma značajne benefite iz saradnje sa ovom Asocijacijm koja objedinjava iskustva najznačajnijih evropskih gradova na polju vodosnabdijevanja i afirmiše značaj javnog upravljanja dobrom kakvo je voda koja je, za Crnu Goru, od strateškog interesa.

B.M.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top