Wednesday, May 27 2020
Posljednja vijest

Resulbegovic: PRIJEDLOZI MJERA I PREPORUKA ZA OPSTINU ULCINJ

 

Naser ResulbegovicPredsjednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije i odbornik u lokalnom Parlamentu Naser Resulbegović uputio je u četvrtak sljedeći dopis gradonačelniku Ljoru Nrekiću.

Postovani Predsjedniče,

U skladu sa smjernicama preuzetim na Kolegijumu predsjednika Skupstine Opstine Ulcinj, Opstinski odbor Socijaldemokratske partije Crne Gore je razmatrajuci Prijedlog ekonomskih mjera Opštine Ulcinj za podršku gradjanima i privredi donijete od strane Predsjednika Opštine Ulcinj, sa saradnicima, utvrdio da je Prijedlog obuhvatan, ali da je neophodno izvrsiti odredjene izmjene i dopune.

Mjere bi trebalo podijeliti u tri kategorije, i to:

  • Mjere koje se odnose na smanjenje obaveza fizičkih i pravnih lica prema lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima u cilju finansijskog rasterećenja zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije;
  • Mjere koje se odnose na povećanje konkurentnosti Ulcinja kao turističke destinacije, prema emitivnim tržistima u uslovima smanjene tražnje i pojačane konkurencije;
  • Mjere koje su usmjerene na sanaciju stanja i omogućavanje normalnog funcionisanja organa lokalne uprave i javnih preduzeća u uslovima umanjenih prihoda zbog sprovođenja predloženih mjera.

U okviru mjera predloženih od strane Predsjednika Opštine predlažemo da se izvrše određene izmjene i dopune (po tačkama iz predloga):

Tačka 3. – Umanjuje se obaveza po osnovu obračunatog poreza na nepokretnost za 2020. godinu, za sva pravna i fizička lica, za 40%;

Tačka 6. – Plaćeni iznos zakupa u 2020. godini, u okviru tendera za privremene objekte za 2019-2023. godinu, za sva pravna i fizička lica, se priznaje kao plaćanje za narednu godinu, proporcionalno uticaju ograničavajućih mjera na njihovu djelatnost, i to:

  • Za djelatnosti koje se u cjelini obustavljaju,u iznosu od 100%,
  • Za djelatnosti koje se značajno ograničavaju, u iznosu od 50%
  • Za djelatnosti koje se ograničavaju u manjoj mjeri, u iznosu od 20%.

Tačka 11. Preporučuje se Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zakupcima plaža i ostalih objekata na njihovoj teritoriji smanje iznos zakupa za 2020. godinu za 50%.

Umanjenje obaveze za zakup odnosi se samo na one zakupce plaža koji prihvate obavezu rasporeda mobilijara u skladu sa preporukama NKT (fizička distanca).

Tačka 18.Svim funkcionerima Opštine Ulcinj umanjuje se lični dohodak za 30% za period od dana donođšenja privremenih mjera do kraja 2020. godine. Isto važi i za preduzeća čiji je osnivač Opština Ulcinj (direktori, pomoćnici i zamjenici direktora, kao i članovi Upravnih odbora).

Poslije tačke 20. dodaju se tačke: 

Tačka 21 – Umanjuje se iznos boravišne takse za period 01.06. – 01.10.2020. godine, na 0,40 eura.

Tačka 22. – Cjene usluga DOO „Parking servis“ koje važe za period 01.10.2019.-04.06.2020. godine da važe i za period od 01.06.-30.09.2020. godine.

Negativni uticaj koronavirusa na turističku sezonu u 2020. godini, sad je već evidentan, pa je neophodno da na što jednostavniji i efikasniji način gradjanima i privrednim subjektima, pored mjera koje je Vlada Crne Gore preduzela, i Opština Ulcinjpruži dodatnu mogućnost u cilju ublažavanja negativnih efekata koje će nesumnjivo prouzrokovati epidemija koronavirus.

Posebno je važno da se mjere koje se odnose na povećanje konkuretnosti Ulcinja kao turističke destinacije, na valjan način promovišu i predstave na emitivnim tržištima.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top