Saturday, January 16 2021
Posljednja vijest

Romi i Egipcani u Ulcinju: ISTORIJA KAO NAUK

Romi su skupina stranaca koja je dolazila i boravila u Ulcinju od srednjeg vijeka. Srpski etnolog Tihomir Đorđević je prije 85 godina zapisao da su „ulcinjski Cigani iz sela Gur i Zi na rijeci Mat, u Albaniji. Govorili su samo albanski, a iz svoje postojbine donijeli su i albansku narodnu tradiciju“.

Osmanska je vlast tražila da se lijepo sa njima postupa. „Neka niko ne uznemiruje niti ugnjetava pripadnike tog naroda“, navodi se u fermanu iz 1604. godine o Romima u južnoj Albaniji i sjeverozapadnoj Grčkoj.

Osmanlije su ih naselili u Ulcinj kao pogodne za obavljanje kovačko-zanatske djelatnosti, posebno za potrebe brodogradilišta, koje se nalazilo na sredini Male plaže.Flag_of_the_Romani_people.svgU naselju Totoši je sredinom 19. v. bilo stotinak baraka od slame u kojima su živjeli Romi. Vodili su siguran i bezbrižan život, bez progona, optužbi ili bilo kakve diskriminacije.

Ulcinjani starosjedioci cijenili su i poštovali svoje sugrađane Rome. Jer, bijahu to veseli, radišni i pošteni ljudi.

Danas, na početku trećeg milenijuma, zvanično se navodi da su „Romi i Egipćani u većini slučajeva izolovani od ostatka stanovništva i da raste svaki vid socijalne distance i isključivanja”!?

“Participacija u procesu donošenja odluka svodi se na neposredno glasanje prilikom sprovođenja izbora. Romi nemaju autentične predstavnike u Skupštini, niti u skupštinama lokalnih samouprava”, ističe se iz Kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda i dodaje da “opšti status romske i egipćanske zajednice pokazuje da su preduzete određene mjere i aktivnosti na unaprijeđenju njihovog položaja, koje su rezultirale značajnim, ali nedovoljnim promjenama”.Support-feat-1280x720

Inače, većina te populacije i u Ulcinju obavlja poslove u sivoj ekonomiji, dok formalno zapošljeni Romi najčešće rade u Komunalnom preduzeću ili se povremeno angažuju na sezonskim poslovima i javnim radovima.

Zato je nužno podizati svijest o problemima i izazovima romske zajednice, a čitavo društvo treba da pomogne u stvaranju uslova za bolji život Roma i Egipćana.

Tekst je urađen u sklopu projekta „Moj jezik – ravnopravan jezik“ koji sprovodi NVO „Novi Horizont“ u partnerstvu sa NVO „Ul info“. Projekat finansira Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u okviru oblasti razvoja i unapređenja prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost autora i ni na koji način ne odražava stavove donatora.

Disclaimer, Projekti Ministria, Projekat Ministarstvo

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top