Friday, June 5 2020
Posljednja vijest

Rukomet na pijesku: „EVROPSKO PRVENSTVO U18 U ULCINJU

 

RukometProteklog vikenda na Maloj plaži u Ulcinju održano je Otvoreno prvenstvo Crne Gore za kadete 2000. godište i mlađe u rukometu na pijesku.

Ovo je bio uvod u najveći sportski događaj koji će se održati u našem gradu poslije takmičenja u FED i Dejvis kupu. Naš grad biti će domaćin Evropskog prvenstva u rukometu na pijesku za kategorije ispod 18 godina „2018 Women’s & Men’s ECh Beach handball U18“. Prvenstvo će se održati od 29.06. do 01.07.2018.godine.

Takmičenje će se održati u muškoj i ženskoj konkurenciji sa ukupno 34 ekipe (17 u muškoj i 17 u ženskoj) iz 19 različitih država. U svakoj kategoriji ekipe će biti podijeljene u 4 grupe. U muškoj konkurenciji reprezentacija Crne Gore nastupa u Grupi C zajedno sa Njemačkom, Italijom i Švajcarskom, dok u ženskoj konkurenciji naša reprezentacija igra u Grupi A sa ekipama Holandije, Litvanije i Ukrajine.

Da napomenemo da je ženska reprezentacija Holandije U17 prošle godine bila prvak Evrope. Po prve dvije ekipe iz svake grupe plasiraće se u četvrtfinale a treća i četvrta ekipa igraće za plasman od 9 do 17 mjesta.

Rukomet na pijesku je mladi sport koji je atraktivan i brz, te bez značajnijeg fizičkog kontakta, i još nije dovoljno razvijen u Crnoj Gori. Sportisti koji se bave ovim sportom kao IHF i EHF nadaju se da bi on uskoro mogao postati član porodice olimpijskih sportova i biti na programu Olimpijskih igrara već od 2024. godine. U Crnoj Gori ne postoji niti jedan registrovan klub rukometa na pijesku, kao ni stalni tereni za bavljenje ovim sportom kako na otvorenim plažama tako ni u dvoranskim uslovima. Takođe, nemamo niti jednog licenciranog delegata, sudiju i trenera za ovaj sport.

Rukomet 1Za ovaj spot potreban je pješčani teren veličine 27×12 metara. Ekipu sačinjavaju 4 igrača i 4 rezerve. U odbrani igraju golman i 3 igrača a u napadu 4 igrača. Gol je veličine 3×2 metra. Utakmica se igra 2 seta po 10 minuta. Ako je rezultat u setovima 2:0 pobjednik je ekipa koja je dobila oba seta, a ako je rezultat u setovima 1:1 igra se dodatna igra šut-aut. U šut-autu po 5 igrača iz svake ekipe naizmjenično izvode udarac na protivnički gol na način da sa linije svog šesterca dodaloptu svom golmanu i trčeći prema protivničkom golu hvata bačenu loptu i upućuje udarac. Gol se boduje sa 2 boda ako ga postigne golman, igrač marker koji mijenja golmana u napadu kao i gol postignut iz piruete (okret za 360 stepeni) ili cepelina (hvatanje i šutiranje lopte u vazduhu). Ostali golovi vrijede 1 bod.

Za organizaciju ovog prvenstva zaduženi su Rukometni savez CG i Opština Ulcinj. Jedan od glavnih u organizaciji je i naš sugrađanin član Upravnog odbora RSCG Resulbegović Gano. Ovo prvenstvo još uvijek nije dovoljno medijski eksponirano i nismo upoznati kako teku pripreme za organizaciju. Kako je do početka prvenstva još samo 47 dana trebalo bi malo višepažnje da se posveti organizaciji i prezentaciji istog.

Raspored utakmica reprezentacije Crne Gore u muškoj konkurenciji:

  • 06. u 12:15 Crna Gora – Italija
  • 06. u 15:15 Crna Gora – Njemačka
  • 06. u 11:30 Crna Gora – Švajcarska.

Raspored utakmica reprezentacije Crne Gore u ženskoj konkurenciji:

  • 06. u 10:15 Crna Gora – Litvanija,
  • 06. u 13:15 Crna Gora – Holandija,
  • 06. u 10:00 Crna Gora – Ukrajina.

Dana 30.06. i 01.07. igraju se mečevi za plasman u kojima će reprezentacije Crne Gore u zavisnosti od plasmana u grupi odigrati još minimalno 3 utakmice. Kompletan raspored možete pogledati na zvaničnom sajtu EHF-a.“

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top