Thursday, August 6 2020
Posljednja vijest

Sado Dollaku: OTVORENO O ULCINJSKOJ DIJASPORI NA PORTALU UL-INFO

Prošlo je trideset godina odkada sam u vihoru ratnih razaranja bivše SFRJ, emigrirao, “trbuhom za kruhom”, u nadi da ću se jednog dana, “brzo”, vratiti u svojSado Dollaku rodni grad. No, krug se polako zatvara, život izmiče svojim tokom, evo da citiram i pokojnog Konstantina Kavafija:

Grad

Kažeš: „Poći ću u neku drugu zemlju, poći ću do drugog
mora.
Naći će se drugi grad bolji od ovog.
Svaki moj napor je ovdje proklet, osuđen;
i srce mi je – kao leš – pokopano.
Dokle će mi um ostati u ovoj tmini.
Kud god da skrenem pogled, kud god da pogledam,
crne ruševine svog života spazim, ovdje,
gdje sam proveo tolike godine, proćerdao ih i upropastio.“

 

Nove zemlje nećeš naći, nećeš pronaći druga mora.
Ovaj grad će te pratiti. Ulicama ćeš se kretati
istim. U istom ćeš susjedstvu ostariti:
u istim ćeš kućama osjedeti.
Uvijek ćeš u ovaj grad stizati. Da nekud drugdje odeš – ne
nadaj se –
nema za tebe broda, nema puta.
Kao što si svoj život ovdje proćerdao, u ovom tako malom
kutu,
straćio si ga i na cijeloj kugli zemaljskoj.
 

Naravno, nije bilo potrebno da emigriram u SAD da bih otkrio koliko toga ljudi sa naših prostora, zapravo imaju zajedničkog, bez obzira na zemlju u kojoj  žive. Gdje god sam putovao i susretao ljude sa Balkana, pogotovo mlade, vidio sam istu žeđ za znanjem, mirom, saradnjom i blagostanjem. Zato mislim da su sukobi u regiji, uglavnom, rezultat loše politike. Balkanci dijele iste nade i nevolje, kao i iste snove za bolju budućnost.

Danas smo svjedoci kako studenti i stručnjaci, porijeklom iz Ulcinja, doprinose zajednici i ostavljaju značajan trag u javnom i poslovnom okruženju zemalja u koje su emigrirali. Razlozi emigracije su poznati: nedostatak adekvatnog obrazovanja i zapošljenja, što je posljedica nemara i odsustva strateške vizije razvoja Ulcinja i adekvatne politike koja bi tu viziju sprovela u djelo. Svim Ulcinjanima koji su uspjeli u emigraciji treba iskazati dublje poštovanje za hrabrost s kojom su se sučelili sa ne tako malim izazovima budući da su napustili svoj dom i ognjišta.

Kao sa bilo kojom vizijom, da bi se ona ispunila, odgovarajuće dugoročno planiranje i resursi su potrebni. Polazna tačka za planiranje je da Ulcinj očuva svoj identitet otvorenog grada sa razvojnom politikom na bazi Održivog razvoja, da se osigura status Regionalnog centra razvoja i podrži inicijativa u otvaranju američkog koledža kako bi se privukao što veći korpus studenata iz šireg regiona. Ulcinj bi trebao svoju funkcionalnost usmjeriti u pravcu jake međunarodne saradnje. Putem takve saradnje i distribucijom zajedničkog rada, Ulcinj kao budući regionalni univerzitetski centar Zapadnog Balkana bi mogao formirati Univerzitetsku Alijansu sa svjetski poznatim brendom nastavnih programa, resursima i sadržajima iz SAD-a i Evrope.  Ulcinj bi svakako, svojim postojećim kapacitetima, mogao da ponudi održavanje  nastave i instrukcija u stilu najsavremenijeg američkog koledža tokom cijele godine.

Formiranjem takve Univerzitetske Alijanse, koja bi mogla da obuhvati i neke od postojećih, adekvatno valorizovanih, fakulteta u okruženju, nastavna i naučnoistraživacka, ali i turistička ponuda Ulcinja će postati atraktivnia i  sveobuhvatnija, čime bi se i regionalna mobilnost studenata  i turista povećala. Na taj način, formiraće se jak i međunarodno priznati “brend ekselencije” Ulcinja kao obrazovnog centra. Ulcinjska ekonomija će zaživjeti i konsolidirati, omogućavajući  nova radna mjesta i isporuku svestranog naučnog istraživanja čime bi se spriječio odliv mozgova i odlazak omladine. Naučno istraživanje će biti ojačano i putem, na primjer, novih multidisciplinarnih istraživačkih projekata i ulaganjem u komercijalizaciju izuma.

Ulcinj je kao usidreni brod, njegove zidine 6.000 godina odoljevaju burama i osvajačima. Slojevi arheoloških otkrića su živa knjiga za današnja i buduća pokoljenja. Nauk za navijek. Svjetionik znanja!

Zato bih volio da se ovim mojim prilogom otvori novo poglavlje na Portalu Ul-info – “Ulcinjska Dijaspora, otvoreno”.

Vaš Portal je svojom tradicijom otvorenosti za sve Ulcinjane, bez obzira na nacionalu ili vjersku pripadnost, idealan medij. Time bi se, iskreno se nadam, pokrenula inicijativa koja bi vratila Ulcinj na mape svijeta, povratila mu  istorijski značaj koji je nekako zagubljen i pod maglom.

 

Los Angeles, California, 31-Maj-2020

 

3 comments

  1. Mr, Dollaku
    …Svaka Cast… Zivio!

  2. Hvala, Dijasporo!.Zivio i ti, gdje god da si.Moj odlazak je bolan, i konacan. Hoce li nam se djeca vratiti?Zavisi…gdje su uspomene sakrivena, zivi i nada.Ali, sta je ustvari nada bez ljubavi?Sta je covjek bez vjere ,ili putnik sa jednosmjeron kartom? Mozda je Dante bio u pravu :»Svi vi koji ulazite, ostavite svaku nadu!”.

  3. Hvala, Dijasporo!Živio i ti, gdje god da si.Moj odlazak je bolan, i konačan. Hoce li nam se djeca vratiti?Zavisi…gdje su uspomene sakrivene,živi i nada.Ali, sta je ustvari nada bez ljubavi?Sta je čovjek bez vjere ,ili putnik sa jednosmjeron kartom? Mi koji smo izašli iz “grada”,dijaspora, živimo u iluziji da je moglo, ili bi moglo biti bolje.No, možda je Dante bio u pravu :»Svi vi koji ulazite, ostavite svaku nadu!”.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top