Wednesday, July 8 2020
Posljednja vijest

Saopstenje MOGUL-a: MILIONSKA STETA OD NESAKUPLJANJA MASLINA U VALDANOSU

Crna Gora je prošle godine, po MONSTAT-ovom istraživanju, uvezla 390.764 kilograma konzumnih maslina, uključujući i konzervirane masline, kao i 148.139 kilograma maslinovog ulja, kaže se, pored ostalog u saopštenju Monitoring grupe Ulcinj (MOGUL-a).

 

Ako jedno stablo stare masline može minimalno roditi 50 kilograma maslina, od čega se može proizvesti 8 litara maslinovog ulja, tvrdimo da je na uvali Valdanos zakatančeno 900 hiljada kilograma maslina ili 144 hiljada litara ulja godišnje! Valja sabrati to sa 35 godina i izračunati novac kojeg su vlasnici mogli da uberu.

Ako uzmemo prosječnu cijenu kretanja maslinovog ulja 10 eura i kilograma prerađenih maslina po 6 eura, matematika je prosta i ekzaktna nauka, ispada da je potrošeno na uvoz 2.344.584  eura za konzumne masline i 1.481.390 eura za maslinovo ulje, dok masline na Valdanosu i dalje nastavljaju da propadaju.

S,druge strane, zbog stanja u kome se nalaze masline u Valdanosu, iz godine u godinu, dovodi se u pitanje sigurnost tih maslina od mogućeg požara.

Za njihovo „čuvanje“ se privatnom obezbjeđenju plaća oko 70.000 eura godišnje. I sa tom praksom se nastavlja, umjesto da se hitno pristupi povraćaju i revitalizaciji. Opasne igre se igraju! Dokle?!“, pitaju se u MOGUL-u.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top