Saturday, November 28 2020
Posljednja vijest

Sastanak: NJEMACKA I EU POMAZU OCUVANJU SOLANE

Kriporja (6)Na Ulcinjskoj solani održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Opštine Ulcinj, ambasade SR Njemačke u Crnoj Gori i Delegacije Evropske unije.

Na sastanku je ponovljena odlučnost organa na državnom i lokalnom nivou da dalje ulažu napore na sprovođenju adekvatnih mjera zaštite i očuvanja ovog vrijednog ekosistema na globalnom nivou, a za šta postoji kontinuirana podrška Delegacije EU i Njemačke.

Razmatrana su aktuelna pitanja vezana za Solanu, kao što su uspostavljanje održivog modela upravljanja ovim područjem, obezbjeđivanje značajnog iznosa finansijskih sredstava potrebnog za očuvanje biodiverziteta, rješavanje pitanja vlasništva, kao i niz drugih tema.

Podsjećamo da je u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020. koji je objavljen dana 06.10.2020, Evropska komisija ukazala da je tokom 2019. Solana dobila zaštitu na nacionalnom i međunarodnom nivou, ali da su odlučne i urgentne aktivnosti i dalje neophodne za održivo upravljanje i zaštitu područja, i to prvenstveno pojašnjenje pitanja vlasništva. Uvažavajući značaj pitanja zaštite i očuvanja područja Ulcinjske solane, a polazeći od navedenih konstatacija iz najnovijeg Izvještaja, organizovanje ovog sastanka na samoj lokaciji Ulcinjske solane, a posebno zaključci do kojih se tokom istog došlo, ukazuju na nastavak ranije započetih aktivnosti na očuvanju i zaštiti Ulcinjske solane u kontekstu ispunjavanja obaveza iz Poglavlja 27.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top