Thursday, July 19 2018
Posljednja vijest

SDP: EKSTREMNA NEODGOVORNOST SIROKE KOALICIJE

 

Skender Elezaga, Skender ElezagicSaopštenje za javnost Socijaldemokratske partije Ulcinj.

Sasvim očekivano i kao što su već najavili naši odbornici u SO Ulcinj, na samom početku zasjedanja, treća sjednica prvog redovnog zasjedanja Skupštine Opštine Ulcinj, završena je kada su odbornici zaključili raspravu o tek petoj, od ukupno 17 tačaka dnevnog reda.

Da će kraj, instalisane i nametnutne vladajuće većine u Ulcinju biti upravo ovakav,  dalo se naslutiti već na osnovu odugovlačenja sa njenim zakazivanjem, a posebno sa krajnjim odugovlačenjem njenog početka, za 31. juli, zadnji dan redovnog prolećnjog zasjedanja.

Poslije onoga, što se čulo u raspravi o prve četiri tačke – izvještaju o realizovanim prihodima budžeta, za šest mjeseci u iznosu od svega 16,3%, Informaciji o (ne)izvršenim aktivnostima na pripremi turističke sezone, Izvještaju o realizaciji dva odobrena kredita za rješavanje problema vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda, u iznosu od 25 miliona eura, od kojih je za 18 mjeseci utrošeno – 0 (nula) eura i posebno, do sada nezabilježenim rebalansom budžeta, putem zaključka, jasno je da odbornicima vladajuće većine ne bi nikako odgovaralo ono što bi se čulo tokom rasprave o Završnom računu budžeta za 2016. i Izvještaja o radu Predsjednika opštine i lokalne uprave. Posebno ne sada pred najavljene i gotovo izvjesne prijevremene lokalne izbore.

Ako je to, u neku ruku i razumljivo, onda je potpuno neshvatljiva i neprihvatljiva krajnja neodgovornost i bezobzirnost „velike koalicije“, koja je namjerno propustila da potvrdi Odluku o prvoj dopuni Plana privremenih objekata, koju je Predsjednik opštine donio na svoju ruku, i to potpuno nepotrebno i nezakonito, jer se Skupština nalazila u redovnom zasjedanju i mogla se lako sazvati i održati. Na taj način doveli su u težak položaj mnogobrojne građane koji su, na osnovu te odluke, dobili odobrenja za rad svojih privremenih objekata, jer je Zakon u ovoj situaciji jasan. Ukoliko se ovakva odluka ne podnese Skupštini na potvrđivanje ili je Skupština ne potvrdi na prvoj narednoj sjednici, ona prestaje da važi!

I ne samo to. Izbjegavanjem potvrđivanja ove odluke, odbornici vladajuće koalicije su na indirektan način iskazali nepovjerenje Predsjedniku opštine, jer je nepotvrđivanje ovih odluka na prvoj narednoj Skupštini jedan od zakonskih uslova za pokretanje postupka provjere povjerenja predsjedniku Opštine.

U svakom slučaju, sve ovo neodoljivo podsjeća na kraj prvog mandata Nazifa Cungua, koji je praktično prekinut poslije jedne slične sjednice Skupštine, jula 2013. godine.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top