Tuesday, May 26 2020
Posljednja vijest

SDP, inicijativa: NJEMACKU AMBASADORKU PROGLASITI POCASNOM GRADJANKOM ULCINJA

Opštinski odbor SDP u Ulcinju uputio je inicijativu da se njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker proglasi počasnim građaninom Ulcinja.

Inicijativu objavljujemo u cjelosti:

PREDSJEDNIKU SKUPŠTINE OPŠTINE ULCINJ
PREDSJEDNIKU OPŠTINE ULCINJ
ODBORNIČKOM KLUBU DPS
OBORNIČKOM KLUBU FORCA
ODBORNIČKOM KLUBU PD-PERSPEKTIVA-DS
ODBORNIČKOM KLUBU DUA
ODBORNIČKOM KLUBU URA
ODBORNIKU SNP
ODBORNIKU DF

PREDMET: Inicijativa za proglašenje počasnog građanina Ulcinja.

Poštovani,
ovim putem Vam prosljeđujemo Inicijativu za proglašenje Njene ekselencije, ambasadorke Republike Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Elisabeth Steinacker za Počasnog građanina Ulcinja.

O B R A Z L O Ž E N J E

Članom 27. tačka 9 Statuta Opštine Ulcinj predviđeno je da Opština, u okviru svojih nadležnosti, pored ostalog, ustanovljava javna priznanja i nagrade, a članom 42. tačka 31 propisano je da Skupština Opštine Ulcinj donosi Odluku o ustanovljavanju i dodjeljivanju javnih priznanja i nagrada i zvanju počasnog građanina.
Nj.E. gospođa Gudrun Steinacker je od početka svog amabasadorskog mandata u Crnoj Gori pokazala, ne samo veliko interesovanje i poseban odnos prema prirodnim ljepotama i ekonomskim potenijalima Ulcinja,već i veliku spremnost da se aktivno uključi i pomogne u rješavanju mnogobrojnih problema našega grada.
Njeni česti dolasci u Ulcinj, ne samo oni zvanični veći i neformalne, privatne posjete, doprinjeli su da su je ulcinjani počeli osjećati svojom sugrađankom.
Trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Steinacker zalužuje da postane počasni građanin Ulcinja. Ali za ovu priliku dovoljan je i samo jedan – njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane.
Gospođa Steinacker je, sa svojim koleginicama, ambasadorkama Francuske i Poljske, Veronika Brumo i Grazina Sikorska, uputila pismo Evropskom Parlamentu u kojem ukazuju na obaveze Crne Gore, kao države potpisnice Bernske, Bonske i Ramsarske konvencije, da zaštiti područje Solane. Zatražile su hitno oživljavanje biodiverziteta i samim tim, pokretanje proizvodnje u ulcinjskoj Solani. Upozorile su da stanje u ulcinjskoj Solani mora biti dovedeno u red kako to ne bi ugrozilo međunarodni ugled Crne Gore i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.
Teško je nabrojati što je sve još uradila ambasadorka Steinacker vezano za zaštitu Solane, u koliko je sve akcija učestvovala, na koliko je značajnih skupova uzela učešće, na koliko je značajnih adresa pisala, koliko ozbiljnih razgovora vodila na tu temu, pa sve do obezbjeđivanja konkretne finansijske pomoći u vidu grantova od strane banaka i presudne uloge kod osnivanja društva za zaštitu Solane „DrMartinSchneider-Jacoby”.
Sve je to doprinjelo da je danas pitanje Solane ključno za pregovarački proces u Poglavlju 27, o pristupanju Crne Gore u EU.
Solana Ulcinj je dospjela u fokus interesovanja institucija Evropske unije zbog svog izuzetnog značaja koji ima kao važno stanište ptica.
Međutim, za nas ulcinjane, mnogo veći značaj imaju moguće posljedice po životni prostor građana Ulcinj, koje bi nastale eventualnom prenamjenom toga prostora i definitivnim prestankom proizvodnje soli.
Ekološke posljedice takvog scenarija bi ugrozile i praktično onemogućile najvažniju našu ekonomsku aktivnost – turizam.
Nema turizma na Velikoj plaži sa leglom komaraca u zaleđu, površine 15 miliona km.
Toga su i te kako svjesni građani Ulcinja, koji se jednodušno protive namjeri gašenja Solane.
Toga su svjesni i svi odbornici Skupštine Opštine Ulcinj, koji su u više navrata do sada jednoglasno usvajali stavove vezano za situaciju na Solani i predložene izmjene u Planskoj dokumentaciji za ovaj prostor.
Zbog toga vjerujemo da ćete prihvatiti i ovu inicijativu i na taj, pomalo simboličan način, pokazati ne samo izraz zahvalnosti i poštovanja prema jednoj vrjednoj i hrabroj ženi koja podržava ovaj grad, nego i svijest i spremnost da zajednički branimo interese Ulcinja i njegovih građana.
Predlažemo da se o ovoj inicijativi raspravlja na jednoj od narednih sjednica kolegijuma Predsjednika Skupštine opštine Ulcinj.

SDP CRNE GORE
OO ULCINJ
PREDSJEDNIK,
Skender Elezagić

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top