Tuesday, June 25 2019
Posljednja vijest

SDP pozvala Opstinu: OBJAVITE ZAHTJEV MINISTARSTVA FINANSIJA

ValdanosUlcinjski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) pozvao je lokalnu vlast da objelodani zahtjev Ministarstva finansija za davanja mišljenja u vezi razmjene zemljišta u Valdanosu za istu površinu u Bogetićima kod Nikšića, kako bi i šira javnost mogla da vidi detalje “genijalne biznis ideje”.

SDP podsjeća “da je crnogorska javnost navikla na neiscrpnu domišljatost i kreativnost DPS preduzetnika, posebno kad je u pitanju korišćenje državnih resursa za sticanje lične koristi i profita”.

“Ali ovaj put su prevazišli sami sebe. No, ono što najviše čudi u ovom slučaju je činjenica da Ministarstvo finansija ne vidi ništa sporno u ovom “poštenom” predlogu i ozbiljno razmatra mogućnost za njegovu realizaciju. Vjerovatno će se Ministarstvo pozvati na plemenitu brigu za razvoj maslinarstva na ovom području. Sve to ne bi toliko čudilo da se ne radi o istom Ministarstvu koje dozvoljava da se već 40 godina, 18.000 stabala stoljetnih maslina ne obrađuje i ne ubire plod sa njih”, navodi se u saopštenju.

Vijesti su ranije objavile da su vlasnici podgorička kompanija MN invest 20. jula uputila zahtjev Ministarstvu za razmjenu 660 hiljada kvadrata zemlje u Bogetićima, koja je u njihovoj svojini za istu površinu u Valdanosu. Predlog su obrazložili namjerom da sade i gaje masline, što kako su naveli, nije moguće u Bogetićima. U zahtjevu su najavili i izgradnju savremenih mlinova i proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Ulcinjski SDP podsjetio je da se pred državnim organom, u nadležnosti istog istog Ministarstva, već vodi postupak po zahtjevu ranijih vlasnika za povraćaj zemljišta u Valdanosu.

“Iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za povraćaj jer zemljište nije privedeno namjeni, taj postupak se, i pored prekoračenja svih mogućih rokova i datih obećanja, ne privodi kraju. Umjesto toga, mimo svih zakonskih normi i moralnih načela, nadležni predlažu da se zemljište na kojem postoje vjekovni zasadi maslina, ustupe privatnoj firmi, “za sadnju maslina””, piše u saopštenju.

U SDP ističu da nema potrebe za iznalaženje drugih rješenja za razvoj maslinarstva u Valdanosu “kad se rješenje namieće samo po sebi”.

“Niko ne može bolje i uspješnije da se bavi maslinarstvom na ovom području od potomaka onih koji su te masline i sadili”, tvrdi se u saopštenju i ukazuje da imovinska prava spadaju u red elementarnih ljudskih prava, koja su zaštićena kako Ustavom tako i međunarodnim pravnim normamama.

“Država ovakvim postupcima dodatno komplikuje vlasničke odnose na predmetnom zemljištu, što može da bude povod budućih sporova koji mogu i te kako skupo da koštaju Budžet i građane Crne Gore. Istovremeno izražavamo zabrinutost da ova pravna gimnastika nadležnih organa, može biti samo polazna osnova i probni balon za ustupanje “odabranima”, ukupne površine ekspropriisanog zemljišta u Valdanosu”, piše na kraju.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top