Tuesday, August 11 2020
Posljednja vijest

Seanema Festival: „DELEGACIJA“ NAJBOLJI FILM

 

Seanema 1Film “Delegacija” u režiji Bujara Alimania, dobio je nagradu za najbolji dugometražni igrani film na petom Seanema film festivalu koji se održavao u Ulcinju od 18. do 22. septembra.

To je odlučio žiri u sastavu Ilir Butka – direktor Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju, Veliša Popović – producent iz Crne Gore i Jovana Bojović – dramaturškinja iz Crne Gore.

-Riječ je o kompleksnoj univerzalnoj priči čija se radnja dešava u periodu pri kraju komunizma, a početku demokratskog društvenog poretka. Film karakteriše izraziti filmski jezik, odlična fotografija, režija, scenario, izbor glumaca – stoji u obrazloženju žirija, koje prenosi MNE Magazin.

Nagradu za najbolju režiju dobio je film ,,Zaposlena” reditelja Nikosa Labôta.

-Film govori o teškoj ekonomskoj situaciji, ne samo u Grčkoj. Fokus je na individualnosti, sa jedne i porodici sa druge strane. Odlična fotografija se može smatrati protagonistom filma, koji uprkos svemu nosi jednu pozitivnu poruku – navodi se u obrazloženju.

Specijalno priznanje žirija dobila su dva filma ,,Grudi” u režiji Marije Perović i ,,Otvorena vrata” u režiji Florenca Papasa.

Oba filma kojima je dodijeljena specijalna nagrada tretiraju ženske teme, ali na potpuno različite načine. “Grudi” karakterišu različiti, vrlo slojeviti karakteri koji oslikavaju društvenu situaciju. Film nosi optimističnu notu koja se bazira na solidarnosti i prijateljstvu. ,,Otvorena vrata” je film koji nas podsjeća na važnost osnovnih porodičnih vrijednosti koje se sve više gube u savremenom svijetu koji teži individualnosti i materijalizmu.

Odabrani filmovi su proizvod saradnje Albanije, Srbije, Grčke, Kosova, Italije, Sjeverne Makedonije, Francuske, Hrvatske i Crne Gore i neki od njih su podržani od strane Eurimaža i SEE Cinema netwoka, što je odličan primjer saradnje u regionu i Evropi.

Žiri takmičarskog programa kratkometražnog filma u sastavu Dušan Kasalica – reditelj i producent iz Crne Gore, Maja Suša – glumica iz Srbije i direktorica Bašta festa i Nita Deda, direktorica Dokufesta iz Kosova odlučili su da nagradu za najbolji kratkometražni film dodijele ,,The van” u režiji Erenika Beqiria za snažan i upečatljiv film u svim segmentima, a posebno u ubjedljivom performansu protagoniste koji nam govori priču do kojih granica može ići borba za boljim životom ne samo na planu individualca već i porodice.

Nagrada za najbolju režiju kratkometražnog filma dodijeljena je filmu ,,Brotherhood” rediteljke Meryam Joobeur za vješto, uzbudljivo i kompleksno vođenje ekipe i odlicnih aktera u građenju dirljive priče koja se tiče porodice i odnosa unutar iste.

Specijalno priznanje žirija prripalo je filmu ,,Poslednja slika o ocu” reditelja Stefana Đorđevića za promišljeni uzbudljiv film koji suptilnim glumačkim sredstvima i autentičnim vizuelnim identitetom, dostojanstveno prikazuje odnos oca i sina i u potpunosti prenosi snažnu emociju.

Na ovogodišnjem festivalu, čiji je moto bio ,,In/Exclusion”, a tradicionalno organizuje ulcinjska NVO „Ja djelujem“ (iAct), prikazano je 50 filmova na nekoliko lokacija u Ulcinju, u kojima je spojen umjetnički kvalitet i aktivistički pristup društveno – angažovanim temama.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top