Monday, June 17 2019
Posljednja vijest

Sekulic: POCETKOM NAREDNE GODINE KRECE IZGRADNJA SOLARNE ELEKTRANE

Dragica Sekulic“Potpuno je nevažno odakle dolazi kompanija, bitno nam je da ima tražene reference, bankarske garancije i da realizuje sve ono što se traži tenderskim dokumentima”, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu za Portal Analitika.

EPCG se zajedno sa firmom Fortum prijavila na tender, a ponude su dostavile još dvije kompanije.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je u maju javni poziv za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW. Zemljište se daje u zakup na period od 30 godina i početna (minimalna) cijena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je 5 c€/m2.

ANALITIKA: Da li će EPCG biti favorizovana na tenderu za izgradnju solarne elektrane u Ulcinju (Briska Gora) ili će biti angažovana strana kompanija sa iskustvom u ovoj oblasti?
SEKULIĆ: Biće angažovana firma koja bude najbolja po kriterijumima na osnovu evaluacije ponuda. Čini mi se da bi favorizovanje domaće kompanije značilo direktno potpisivanje ugovora o zakupu državnog zemljišta. Onog trenutka kad se EPCG javila na tender, kao i svaka druga domaća ili međunarodna privatna kompanija, jasno smo pokazali da nemamo namjeru da favorizujemo bilo koga. Mislim da je to potpuno jasno, čak smo konsultovali i institucije koje se bave nadgledanjem i zaštitom konkurencije u Crnoj Gori koje su nam rekle da nema kršenja bilo kakvih načela i zakona u oblasti zaštite konkurencije. Ono što nam je namjera je da državno zemljište izdamo po najboljoj cijeni, da imamo najboljeg investitora koji će za najkraće vrijeme realizovati tu investiciju i zaposliti što više ljudi. Tako da je potpuno nevažno odakle dolazi kompanija, bitno nam je da ima tražene reference, bankarske garancije i da realizuje sve ono što se traži tenderskim dokumentima.

ANALITIKA: Kolika su ulaganja prema predlozima investitora? Kad bi gradnja elektrane mogla da počne?
SEKULIĆ: Dio koji se tiče investicija je dio svake od ponuda i sad je nezahvalno da izlazim sa tim podacima dok komisija ne završi posao. Onog trenutka kad završimo izvještaj izaći ćemo sa svim podacima. Mi bi jako voljeli da do kraja godine potpišemo ugovor i da budući investitor krene već od januara sa svojim aktivnostima. Tender predviđa izgradnju u dvije faze – prva faza je 50 MW, druga do 200 MW, a obje faze traju po 18 mjeseci. Naša očekivanja bi bila, ako su sve ponude ispravne i ukoliko imamo sve potrebne elemente da pristupimo potpisivanju ugovora, Vlada i ministarstvo bi brzo odradili svoj dio posla i do Nove godine bi mogli imati ugovor, a onda bi investitor mogao da krene sa poslom od januara. Ono što nam je bilo vrlo važno je da odradimo svoj domaći zadatak prije raspisivanja tendera, a to je da imamo jasne listove nepokretnosti i posjedovne listove, prostorno-plansku dokumentaciju i sve ono što su neophodni preduslovi da bi investitor mogao odmah da počne da radi. Godinu i po za izgradnju podrazumijeva od onog trenutka kad investitor dobije sve potrebne dozvole, ali bi već nakon potpisivanja ugovora oni mogli da pristupe izradi glavnog projekta, dobijanju odgovarajućih uslova i saglasnosti da bi mogli da rade i meni se čini da je država stvorila dobre pretpostavke za realizaciju ovog projekta. Mi smo spremili algoritam aktivnosti za investitora da bi što lakše i jednostavnije dobio saglasnosti i dozvole. Jedva čekamo da vidimo ko će to biti i da potpišemo ugovor.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top