Tuesday, May 21 2019
Posljednja vijest

Shaptafi: KADA INSTITUCIJE NE RADE SVOJ POSAO, IMAMO PROBLEME

Nevryz ShaptafiPrije svega, izuzetno mi je žao zbog svima neprijatnih scena, koje ne smiju ugroziti međuvjerski i nacionalni sklad Ulcinja, saopštio je potpredsjednik ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA Nervuz Šaptafi povodom njegovog prisustva jučerašnjem protestnom skupu u Šasu.
“Potrebno je naglasiti da je Šas kulturno-istorijski spomenik, zakonski zaštićen, vlasništvo države odnosno Opštine, iz ranog srednjeg vijeka, koji je nastao daleko prije formiranja bilo čije nacionalne svijesti na prostoru Balkana, a da isti pripada državi Crnoj Gori. Zbog ove značajne prošlosti proglašen je kulturnim dobrom prve kategorije. Namjena ovog arheološkog lokaliteta je zakonski definisan za naučne i prezentacije kulturnih dobara. Tu su dobrodošli pripadnici svih vjera i nacija, jer je Šas mjesto koje bi, makar zbog toliko dugog trajanja i ukupnog značaja trebalo da miri i spaja sve građane, a ne da dijeli i svađa bilo koga”, istakao je Šaptafi.
On je rekao da su se prije par sedmica kao mještani i konzervatori koji rade u tom kulturno-istorijskom spomeniku pobunili zbog nelegalnog nasipanja šuta i drugih materijala u srcu arheološkog nalazišta.
“Tada smo pismenim putem obavijestili nadležne organe da je takve radnje neophodno obustaviti. Da su država i nadležni organi Opštine imali snage, a prije svega i volje, da sprovode sopstvene zakone kojima se reguliše položaj i štiti taj kulturno-istorijski spomenik, ne bi bilo potrebe da bilo ko svjedoči jučerašnjim raspravama. Da su državne institucije i nadležni organi Opštine Ulcinj uradili svoj posao, za očuvanje kulturnog dobra u vlasništvu države, odnosno Opštine nikakvih nesporazuma ne bi ni bilo. Jer se ova osjetljiva pitanja ne mogu rješavati na takvim skupovima, pod emotivnim diskusijama sa obje strane, već jasnim sprovođenjem zakona i očuvanjem multietničkog sklada. Mještani ne žele svađu, ni sa Mitropolijom niti sa bilo kojom drugom vjerskom institucijom, ali smo bili revoltirani nezainteresovanim odnosom države i Opštine prema sopstvenom kulturnim dobrom odnosno ovim istorijskim spomenikom, koji je vlasništvo svih građana Crne Gore, a ne bilo koje vjerske instance”, poručio je Šaptafi.
On je istakao da se nada da će Skupština Opštine Ulcinj i drugi nadležni državni organi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima, i na dobrim odnosima sa Mitropolijom.
“Interes svih građana je da Šas bude jedan od najljepših crnogorskih spomenika kulture, u čijoj ljepoti i kulturnim znamenitostima će uživati svi: kako građani Crne Gore, tako i brojni turisti”, dodao je Šaptafi.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top