Monday, June 17 2019
Posljednja vijest

Shen Gjin: NA OBILJEZAVANJU STRADANJA DOBROVOLJACA I PREDSTAVNICI OPSTINE ULCINJ

 

medova-640x339Na Badnji dan, 6. januara 1916. godine, kod albanske luke Medova stradalo je oko 400 crnogorskih ratnih dobrovoljaca, iseljenika iz Sjeverne Amerike.

Oni su poginuli nakon što je brod „Brindizi“, kojim su putovali od istoimene italijanske luke, naišao na podvodnu minu i potonuo.

U znak sjećanja na ovu tragediju,u luci Shen Gjin – zalivu San Gjovani de Medova, obilježena je godišnjica stradanja 400 crnogorskih dobrovoljaca iz Sjeverne Amerike.

Organizator pomena je ZCGA (Zajednica Crnogoraca u Albaniji) iz Elbasana sa Predsjednikom udruženja Marinko Ćulafić,simboličnom bacanju cvijeća sa broda na udaljenosti od oko 2,5 naut. milja na mjestu gdje je potopljen brod Brindizi.

Pored Crnogoraca iz Albanije, pomenu su prisustvovali i predstavnici zajednice Crnogoraca iz Makedonije, Matice crnogorske, Ronilačkog kluba D’Olcinum iz Ulcinja, dok je Opštinu Ulcinj predstavljao Vaso Radović, šef kabineta predsjednika Opštine.

Na pomenu je izražena zahvalnost albanskim vlastima i Gradu Lezh, koji su omogućili organizaciu pomena i najavljena je inicijativa za podizanje spomen obilježja u znak sjećanja na postradale.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top