Monday, August 3 2020
Posljednja vijest

Sindikalna organizacija Opstine: ISPLATA ZARADA ILI STUPAJU U STRAJK

 

Komuna e Ulqinit, Opstina UlcinjSindikalna organizacija zaposlenih u Opštini Ulcinj najavila je da će radnici u lokalnoj samoupravi za dvadesetak dana stupiti u generalni štrajk ukoliko se ne nađe rješenje za za ispatu zarada. To je odlučeno na zboru radnia koji je iniciralo sindikat zaposlenih u Opštini Ulcinj. Na sastanku je ocijenjeno je da je blokiranje računa Opštine, zbog duga od šest miliona prema firmi „Rekreaturs” u slučaju poznatijem kao „K1”, nanosi veliku štetu cijelom gradu, a posebno zaposlenima u ovoj instituciji.Radnici tvrde da su neadekvatnim reagovanjem nadležnih opštinskih i državnih organa dovedeni u katastrofalnu situaciju, da plate nisu primili od jula te da ne znaju kada će im biti isplaćene zarade.

“Opština osim duga po blokadi ima dugovanja i prema fondovima, zbog neisplaćenih doprinosa pa je dugovanje uvećano enormno tako da nema nikakvih izgleda da će zaposleni primiti lični dohodak za duži period. Zahtjevamo od Ministarstva finasija Crne Gore da odobri Opštini Ulcinj otvaranje posebnog prelaznog žiro računa, samo za namjensku isplatu ličnih dohodaka i drugih naknada za zaposlene iz razloga što se ne može ugroziti egzistencija zaposlenih na dugogodišnji period i funkcionisanje lolane samouprave. Takođe, tražimo da se prekine sa ovom i ovakvom blokadom i da se Opštini Ulcinj omogući normalno funkcionisanje”, kazala je član IO sindikata Desa Kljajević.

Sindikat je pozvao nadležne institucije da hitno pronađu rješenje za izlazak iz krize u kojoj su se osim lokalne samouprave našli svi zaposleni čije se zarade isplaćuju iz opštinske kase. Kljajević je kazala da je građanima Ulcinja i zaposlenima u Opštini nejasan metod blokade.

“Ko je dao nalog za to poslije dešavanja sa Atlas grupom i uvođenja stečajnog upravnika kojeg je država postavila, a iz koga razloga ista mora i treba da reaguje na ovakve ekstremne slučajeve koji se dešavju u Crnoj Gori. Osim što se blokira žiro račun, blokira se i čitav grad koji ne može funkcionisati. Nadamo se da nije cilj ni Vlade ni ostalih institucija da se gradovi, odnosno opštine ugrožavaju na ovakav način. Ukoliko Vlada i nadležna ministarstva ne donesu pozitivna rješenja na naše zahtjeve, zaposleni će biti prinuđeni da u skladu sa Zakonom o štrajku obustave rad prema poslodavcu, koji neće biti u stanju da izmiruje mjesečne lične dohodke i dugovanja po osnovu neisplaćenih doprinosa naročito isplata orpremnine po novom zakonu. Na ovakav postupak smo se odlučili što imamo podršku i građana, kojima je presuda za slučaj „k1” nejasna”, kazala je Kljajević.

Podsjetimo da se sindikat dopisom i ranije obraćao nadležnim državnim vlastima, sa zahtjevom da nađe rješenje za prevazilaženje te situacije, kao što je to, kako tvrde sindikalci, bilo u slučajevima opština Plav i Kolašin. Ukoliko Vlada Crne Gore i nadležne institucije ne donesu pozitivne odluke za rješenje ovog problema, zaposleni su najavili da će prestati s radom.

Predsjednik Opštine Ljoro Nrekić nedavno je saopštio da je optimista kada je u pitanju finansijska deblokada lokalne samouprave. “Čim dođe do prodaje imovine i realizacije dogovora sa Vladom, žiro- račun će biti deblokiran,očekujemo do polovine decembra”, rekao je Nrekić. (Miljan Knežević, Dan)

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top