Sunday, October 21 2018
Posljednja vijest

Skandal: KONZERVACIJA ILI DEVASTACIJA ULCINJSKIH BEDEMA

 

bEDENI 1U septembru su počeli radovi na konzervaciji (odstranjivanje nečistoća sa površine) sjeverne strane ulcinjskog bedema. Sredstva za te radove je izdvojilo Ministarstvo kulture.

Nakon izvođenja početnih radova odmah je postalo očigledno da se tretman bedema od strane izvođača vrši neadekvatno, odnosno nestručno. Pokazala se potreba za obustavom radova, što se i desilo.

U međuvremenu se pojavila potreba da se odgovori na mnogobrojna pitanja koja su se pojavila tokom sada se vidjelo, nestručnog tretmana ulcinjskog bedema.

Sa obzirom na način i “tretman” konzervatorskih radova postavlja se pitanje ko je izradio projekat, jesu li urađene analize zatečenog stanja ili se svemu pristupilo o – ruk  krilaticom „završimo ovo i uzmimo pare, neće to niko primijetiti“.

Postavlja se pitanje da li je moguće da u XXI vijeku struka tapka u mjestu i ne prati nove načine konzervacije, tehnologiju… i da se čak izvođači ne “usude” pitati one koji to znaju da rade.

Postoje neka pravila koja se uglavnom poštuju kod izvođenja radova ove vrste.

Navodimo neka:

– analize uglavnom utvrđuju vrste nečistoća koje su na ovakvoj vrsti kulturnih dobara širokog spektra od prostih atmosferskih do vrlo složenih koje nastaju od različitih mikroorganizama i kalcifikata…

– analiza dakle određuje i tretman pa tako nije moguće sve “sprati” pukim vodenim pritiskom, ili što je gore dodavanjem agregata (pijesak) u vodu…

– isti tretmani na različitim dobrima, i različitim konzervatorskim problemima ne mogu biti učinkoviti, zapravo izazivaju mnog više štete nego koristi…

– dolazi do trajnih kapilarnih ostećenja koja vremenom prerastaju u ozbiljne probleme i ne rijetko do trajnih oštećenja

– određenu količinu patine ozbiljan konzervatorski tretman uvažava jer je ona na neki način i tihi čuvar kulturnog dobra.

I najvažnije  – da nije sve što je izbijeljeno i “čisto”.

Ništa od ovoga nije primijenjeno tokom radova na ulcinjskom bedemu, što se jasno vidi na fotografijama.

Čisti amaterizam primijenjen na bedemima starim dva i po milenijuma. (Ivan KERN, Portal Analitika)

 

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top