Saturday, January 16 2021
Posljednja vijest

Slucaj „Rekreaturs“: KOSOVARI TVRDE DA JE U PITANJU PREVARA

 

KamenovoCrnogorske vlasti su omogućile da nekoliko osoba, koje su izbjegle sa Kosova 1999. godine, preregistruju firmu “Rekreaturs”, koja je bila u vlasništvu kosovske radničke asocijacije, i da postanu vlasnici izuzetno vrijedne imovine na Crnogorskom primorju: turističkog naselja Kamenovo, kod Budve, i sudskog spora ,,K1”, koji se od početka osamdesetih vodio sa Opštinom Ulcinj.

Administracija na Kosovu je još krajem 2001. godine potvrdila odluku Okružnog Privrednog suda u Prištini da nije bilo nikakvih promjena statusa ili sjedišta preduzeća Rekreaturs, što nije uvaženo od strane crnogorskih vlasti.

Nekoliko mjeseci kasnije, 2002. godine “Atlas gru­pa” biznismena Duška Kneževića je za 60.000 eura kupila “Re­kre­a­turs AD Bu­dva”.

Samo po presudi Vrhovnog suda za slučaj “K1” od Opštine Ulcinj je na žiro-račun ove firme prošle godine otišlo čak 100 puta više sredstava, oko 6,4 miliona eura!

Vrijednost imovine u Kamenovu od 33.000 metara kvadratnih se procjenjuje na 14 miliona eura i ona je, 99,7 odsto, u vlasništvu “Atlas banke”. Ministarstvo održivog razvoja izdalo je 2014. firmi “Rekreaturs” urbanističko-tehničke uslove za uvalu Kamenovo. Planskim dokumentom, koji je Vlada usvojila, u zaleđu plaže Kamenovo predviđena je gradnja turističkog naselja sa pet zvjezdica.

Iz Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) su saopštili da neće odustati od dokazivanja pred crnogorskim i međunarodnim sudovima da je u pitanju prevara i da firma “Rekreaturs AD Budva” nije stvarni nasljednik prava svojine. „U smislu zaštite naših prava, a u vezi sa Rekreatursom, KAP je preduzeo sve procesno-pravne radnje predviđene važećim zakonima Crne Gore, i po pravosnažnosti ovih odluka će preduzeti korake, u okviru svojih mogućnosti, za međunarodnu zaštitu svojih imovinskih prava“, saopštili su u KAP-u.

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top