Sunday, May 19 2019
Posljednja vijest

SOS Montenegro: PETICIJA PROTIV BUSENJA NASEG JADRANA

SOS za JADRANMolimo potpišite peticiju za zaustavljanje planova za bušenje nafte i plina u crnogorskom dijelu Jadranskog mora. Ovi planovi ozbiljno ugrožavaju okolinu i ljude koji žive u ovoj regiji:

Zahtijevamo od Vlade Crne Gore moratorijum na istraživanje nafte i gasa u Jadranskom moru iz sljedećih razloga:

  1. Nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog suživota turizma, koji se temelji na čistom i očuvanom okolišu, s naftnim platformama. Eksploatacija nafte uništiće turizam na našem dijelu Jadrana.
  2. Eksploatacija nafte u Jadranu značila bi povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu.
  3. Eksploataciju i transport nafte naučnici smatraju najvećom prijetnjom morskom okolišu. Prosječan broj izljeva nafte u zadnjih 15 godina u Sjevernom moru iznosi 600 godišnje, odnosno ČAK 11 IZLJEVA NAFTE NEDJELJNO!!!
  4. Eksploatacija nafte na Jadranu znači kvalitetna radna mjesta – ZA STRANE STRUČNJAKE! Za razliku od turizma, bušenje Jadrana zbog nafte ne bi otvorilo značajan broj radnih mjesta jer naftne kompanije imaju potpunu slobodu u određivanju uslova zapošljavanja.
  5. Građani/ke nemaju nikakve garancije da će eksploatacija nafte na Jadranu doprinijeti povećanju njihovog životnog standarda. Većina profita ići će naftnim kompanijama, dok od turizma direktno i indirektno žive desetine hiljada ljudi.
  6. Energetsku nezavisnost Crnoj Gori garantuju obnovljivi izvori energije, a ne fosilna goriva prošlih vjekova.
  7. Crnogorska energetika u budućnosti sve će više zavisiti od međunarodnih kretanja cijena na tržištu.
  8. Nauka jasno kaže kako 80% poznatih zaliha fosilnih goriva mora ostati pod zemljom ako želimo izbjeći dalje katastrofalne posljedice klimatskih promjena, poput velikih poplava koje su pogodile našu regiju u maju 2014.
  9. Crna Gora nije u stanju nadzirati tankere i italijanske krivolovce u vlastitim teritorijalnim vodama. Kako onda misli kontrolisati rad međunarodnih naftnih korporacija?
  10. Broj vještački izazvanih zemljotresa se povećava i do 10 puta u zemljama koje istražuju naftu i gas i buše dno mora. Zagovornici istraživanja nemaju odgovor na pitanje do čega će dovesti ove radnje na seizmološki ekstremno osjetljivom crnogorskom primorju. Tzv. Blok 26, koji se nalazi na mapi planiranih bušenja, bio je epicentar zemljotresa 1979. godine!

Potpisivanje peticije na: https://www.peticije24.com/peticija_za_moratorijum_na_istrazivanje_nafte_i_gasa_na_crnogorskom_jadranu?fbclid=IwAR25nT5_GV64eZnyul2Z3_2PpWn95l8oNRuoV4JaYPQF_N6RJHs79UGVVII

Postavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top